Scania Cup 2011

Det er ikke lenge til påske, og arrangøren av den tradisjonsrike ungdomsturneringen Scania Cup i Sverige har nå invitert hele 126 dommere over til Södertälje. Scania Cup regnes som uoffisielt nordisk mesterskap for aldersbestemte klasser, men de senere årene har det også deltatt lag fra utsiden av Norden. Arrangementet holder høy standard, og det benyttes tre dommere i de fleste kampene. Dommerne får også tilbud om kurs arrangert med hjelp fra FIBA Europe som også har observatører tilstede for å hjelpe til med å evaluere dommerne. Sden 1990 har norske dommere årlig blitt invitert over til Scania Cup, og har vel også uten unntak hatt minst ett finaleoppdrag hvert år. Men i år er det utrolig nok kun en dommer som er interessert.

Södertälje BBK har i over 30 år arrangert påsketurneringen Scania Cup, og i perioden 20.- 24. april 2011 er det klart for nok en turnering i Södertälje utenfor Stockholm. Inviterte lag fra hele Norden, og enkelte andre utvalgte land, møtes i denne prestisjetunge turneringen som i mange år har blitt regnet som uoffisielt nordisk mesterskap for ungdomslag.

I over 20 har det vært norske dommere i denne turneringen, og som regel blir det også finaleoppdrag å hente etter hektisk innsats de innledende dagene. Nylig kom invitasjonen fra arrangøren til den eneste norske forbundsdommeren som har vært interessert i å delta år, og for Viola Györgyi blir det et første møte med turneringen.

Turneringen gjør det mulig å treffe dommere fra hele Nord-Europa samtidig som folk fra det internasjonale basketballforbundet bidrar til å løfte nivået på det hele. Til årets utgave kommer det hele 126 dommere fra Hviterussland (5), Tsjekkia (1), England (24), Finland (16), Frankrike (1), Holland (5), Ungarn (1), Island (3), Irland (4), Italia (2), Latvia (1), Luxemburg (8), Norge (1), Polen (19), Skottland (4), Spania (2), Sverige (20), Sveits (5) og Wales 1).

Det benyttes 3 dommere i turneringen, og de siste årene hatt et eget mekanikkurs blitt holdt før selve turneringen starter. Det er også en egen clinic for kvinnelige dommere. Begge disse pleier å bli ledet av Richard Stokes fra FIBA Europe.

NBBFs dommerkomite har registrert den svake interessen for turneringen, men håper de norske dommerne kommer sterkere tilbake i 2012. Turneringen er i praksis en unik anledning til å kombinere dømming, opplæring og utvikling, og i tillegg treffer man likesinnede fra hele Europa.

Innmelding av interesse for deltakelse skjer vanligvis i november/desember, og denne sendes til alle norske elitedommere. Arrangøren inviterer deretter aktuelle dommere i løpet av februar.