Featured

Perioden 2020-29

2020

Viola Györgyi er blant 11 dommere fra Europa som nomineres til OL-kvalifisering i Serbia i februar. Nikola Bejat nomineres til VM-kvalifisering på Island.

NBBFs dommerkomite arrangerer samling 14. og 15. februar i Oslo for 12 aktuelle sluttspilldommere.

Viola Györgyi nomineres til OL i Japan i juli, men på grunn av problemer med Covid utsettes hele OL-mesterskapet til sommeren 2021.

Scania Cup arrangeres som vanlig i påsken og Alexander Reiertsen, Jone Westrum, Semjon Buldakov og Marius Sumskis representerer Norge i turneringen som har med 128 dommere fra 26 land.

Sturla Sand - Årets dommer BLNO MennFinalespillet i BLNO avlyses på grunn av Covid, men basert på avstemning blant coachene blir Sturla Sand igjen Årets dommer i BLNO Menn. I BLNO Kvinner får Andreas Isaksen prisen for Årets dommer for første gang etter å ha vært blant Top 3 to ganger tidligere.

FIBA kommer med regelendringer som gjelder fra sesongen 2020-21, endrer flere definisjoner for å klargjøre blant annet spiller i skuddbevegelse, sylinderprinsippet og prinsipper for idømming av usportslig foul.

Det internasjonale basketballforbundet inviterer også dommere fra "small countries" til webseminar for å drive dommerutvikling mens smittefaren har stoppet alle fysiske kurs. Instruktører var Kristinn Óskarsson fra Island og Nicolas Maestre fra Frankrike.

I juli arrangeres EM for universitetslag og NBBF nominerer Adam Antoniazzi og Jone Westrum som norske dommere til mesterskapet i basketball.

NBBF arrangerer dommeramling i Sandvika med over 30 deltakende dommere, forelesere på samlingen er Torkild Rødsand, Kjell Løvold, Joakim Arroub, Linda Evensen og Baard Stoller. Det ble som vanlig avholdt løpetest og teoriorøve, denne gang med de nye reglendringene.

Samme helg er det årsmøte i NBU og nytt styre ble president Finn Szczesny, styremedlem Filip Szczesny og styremedlem Andreas Isaksen. NBU inngår ny avtale med NBBF for perioden 2020-23.

Forbundstinget arrangeres digitalt og Per-Kristian Larsen velges inn i dommerkomiteen etter Kjell Løvold som skal fokusere på jobben med dommerutvikling gjennom sin oppgave som FIBA National Instructor. Leder Jan Korshavn og medlem Linda Evensen tok gjenvalg og fortsetter i ytterligere 2 år.

Dommerkomiteen arrangerer igjen forbundsdommerkurs, kurset går over to helger og holdes i Sandvika. Instruktører er Kjell Løvold, Torkild Rødsand, Per-Kristian Larsen, Viola Györgyi, Joakim Arroub og Jan Korshavn. Det er påmeldt 15 deltakere fra de ulike regionene: Morten Larsen, Irfan Ljevo, Shobhit Garg, Rainer Saar, Marius Sumskis, Simen Urianstad, Yousuf Sultany, Emil Svarlien, William Vegelbo, Kevin Austria, Dovydas Brusokas, Henrik Nordtorp, Raimonds Repelis, Faustos Tumelionis og Michal Szupin.

Viola Györgyi blir nominert til EM-kvalifisering i Latvia etter en lang periode uten internasjonal aktivitet på grunn av smittefare.

2021

FIBA: Viola Györgyi nominert til OL i Japan.Viola Györgyi nomineres til EM-kvalifisering i Russland og dømmer kvartfinale i FIBA EuroLeague Women. I mars mottar hun på nytt nominasjonen til OL i Japan som nå skal arrangeres 1 år senere enn planlagt, hun er dermed første basketballdommer fra Norge nominert til de olympiske leker. Hun nomineres også som dommer i VM for U19 i Latvia og til Final Four i FIBA EuroCup Women.

I juni arrangeres Eurobasket for kvinner i Frankrike og Spania, Viola Györgyi nomineres som dommer.

Sesongen ble kortere enn normalt på grunn av alle problemene med smitte, men avstemning på Årets dommere ble likevel avholdt og Sturla Sand får utmerkelsen Årets dommer i BLNO Menn for tredje gang. Andreas Isaksen får utmerkelsen Årets dommer i BLNO Kvinner for andre gang på rad.

Sturla Sand nomineres som nøytral dommer i U18 Women's European Challenge i Latvia. Alle de norske FIBA-dommerne får et flertall nominasjoner denne høsten.

Alexander Reiertsen: Ny FIBA-dommerNBBF søker FIBA om 5 dommerlisenser og 1 kommissærlisens foran perioden 2021-23, i august kommer bekreftelser på at disse er innvilget og dermed er Alexander Reiertsen ny norsk FIBA-dommer.

NBBF arrangerer igjen dommersamling i Oslo, forelesere er Andrej Jelen fra FIBA Europe (via Zoom), Kjell Løvold, Joakim Arroub, samt Ragnhild Riis fra NBBF og Thea Langeland fra Antidoping Norge.

Viola Györgyi dømmer finalen i SuperCup Women i Valencia, oppgjøret mellom de regjerende mesterne  i EuroCup Women, UMMC Ekaterinburg og mesterne i EuroLeague Women, Valencia BC. Hun nomineres også til EM-kvalifisering i Tsjekkia og i Estland, og i november får hun sin første kamp i FIBA Europe Cup for menn. Nikola Bejat dømmer EM-kvalifisering i Tyskland og i Finland.

Marius Sumskis fra Lituaen og bosatt i Bergen godkjennes som forbundsdommer etter bestått kurs og praktisk eksamen.

2022

Viola Györgyi dømmer VM-kvalifisering for kvinner i Japan, en av 3 dommere fra Europa. Senere får hun også VM-kvalifisering for menn i Frankrike og EM-kvalfisering for menn i Irland. I mars dømmer hun kvartfinale i FIBA EuroLeague Women i Ungarn.

Nikola Bejat dømmer EM-kvalifisering for menn i Luxemburg og 8-delsfinale i FIBA EuroLeague Women i Polen.

Morten Larsen fra Tromsø og Irfan Ljevo fra Trondheim godkjennes som forbundsdommere etter bestått kurs og praktisk eksamen.

NBBFs dommerkomite arrangerer samling for 13 aktuelle sluttspilldommere, arrangementet er lagt til Sandvika. Instruktører er Kjell Løvold, Per-Kristian Larsen, Arnstein Gloppen og Tor Chr. Bakken.

Under NM for U19 i Asker autoriseres 7 nye forbundsdommere: Kevin Austria, Shobhit Garg, Emil Svarlien, Raimonds Repelis, Simen Urianstad, Yousuf Sultany og William Vegelbo.

Scania Cup i Södertälje får besøk av syv norske dommere: Semjon Buldakov, Alexander Reiertsen, Gabrial Ochoa Svendberg, Marius Sumskis, Willian Vegelbo, Jone Westrum og Sverre Uijting.

Korshavn gir seg etter 26 år i DKUnder forbundstinget i mai blir Torkild Rødsand valgt som ny leder av dommerkomiteen etter at Jan Korshavn takket av etter 26 år i komiteen, de 8 siste som leder.

Linda Evensen tar gjenvalg. Per-Kristian Larsen går også ut, inn velges Arnstein Gloppen. Rødsand gir seg samtidig som dommer på nasjonalt nivå.

FIBA arrangerer VM for U17 i Spania og nominerer Viola Györgyi som dommer. I september arrangeres VM for kvinner i Australia, FIBA nominerer Viola Györgyi som dommer også i mesterskapet.

Nordisk Mesterskap for U16 og U18 arrangeres igjen i Finland, NBBF stiller med instruktør Kjell Løvold og Alexander Reiertsen, Alexander Svendberg, Jone Westrum, Maria Songve og Emil Svarlien som dommere.

Alexander Reiertsen debuterer som FIBA-dommere i EM for U18-kvinner i Bulgaria og får også EM for EM for U16-kvinner i Montenegro.

Viola Györgyi dømmer Eurobasket for menn og VM-kvalifisering for menn i Tblisi og Tallinn. I midten av august deltar hun også på dommersamling for Basketball Champions League i Tyskland.

Kjell Løvold deltar på FIBA National Referee Instructor Clinic i Zagreb etter at tilsvarende seminar ble holdt digital i 2020 og ikke i det hele tatt i 2021.

NBBF arrangerer dommersamling i på Ullevål Stadion i Oslo. Instruktører er Kjell Løvold, Torkild Rødsand, Linda Evensen og Joakim Arroub. Baard Stoller deltar på samlingen for å utdype taktiske momenter. Samme helg holder NBU sitt årsmøte og ny president blir William Vegelbo. Styremedlemmene Filip Szczesny og Andreas Isaksen var ikke på valg.

FIBA innfører nye regelendringer, ny tekst og klarere definisjoner på en rekke punkter innføres fra sesongstart. Et nytt begrep, "Innkastfoul", tas inn i stedet for usportslig foul ved innkast. Senere kommer også ny versjon av offisielle tolkninger, både regelbok og tolkninger blir oversatt til norsk.

Viola Györgyi debuterer i Basketball Champions League med en kamp mellom VEF Riga mot Limoges CSP i Latvia i oktober. I novmber dømmer hun VM-kvalfisering for menn i Tallinn og i Riga. I november er hun dommer i en EM-kvalifiseringskamp for kvinner mellom Sverige og Israel i Stockholm, og senere samme måned en EM-kvalifiseringskamp for kvinner mellom Frankrike og Ukraina.

Nikola Bejat dømmer EM-kvalifisering for menn i Polen og for kvinner på Island.

Alexander Svendberg deltar på dommercamp i Belgia i romjulen, eller "FIBA Camp for Potential FIBA Referees GOL 2023-25" som den heter offisielt, han er dermed aktuell for lisens som FIBA-dommer i den nye perioden 2023-25.

NBU melder om 8 nye medlemmer etter at det ble autorisert mange nye forbundsdommere og status pr. desember 2022 er 31 aktive medlemmer og 9 æresmedlemmer.

2023

Viola Györgyi dømmer EM-kvalifisering for kvinner i Portugal og VM-kvalifisering for menn i Finland i februar. Nikola Bejat nomineres til EM-kvalifisering for kvinner i Latvia.

Dommerkomiteen arrangerer samling for 12 aktuelle sluttspilldommere på Idrettens Hus på Ullevål i mars, instruktører er Kjell Løvold og Torkild Rødsand, Arnstein Gloppen og Linda Evensen.

FIBA: Mange nominasjoner til Viola Györgyi.Viola Györgyi dømmer kvartfinale i FIBA Europe Cup for menn i Finland, finale i FIBA EuroCup Women i Tyrkia og nomineres til Final Four i FIBA EuroLeague Women.

Etter nærmere 30 år med ArbiterSports som administrasjonsverktøy for dommernominasjoner er det slutt. Firmaet bak ønsker ikke lenger å ha et fåtalls kunder i Europa og har sagt opp lisensen. NBBF går over til å bruke NIFs egne systemer for dommeradministrasjon.

Scania Cup arrangerer igjen i påsken, i år er det Alexander Reiertsen, Alexander Ochoa Svendberg, Irfan Ljevo, Jone Westrum og Sverre Uijting som representerer Norge som dommere.

Kåringen av Årets dommer i BLNO avgjøres, Viola Györgyi blir Årets dommer i BLNO Menn og Jone Westrum blir Årets dommer i BLNO Kvinner.

Viola Györgyi dømmer Eurobasket for kvinner i Slovenia/Israel og VM for U19 i Ungarn. Hun blir også nøytral dommer i EM for U18-menn i Serbia.

Nordisk Mesterskap for U16 og U18 deles mellom Sverige og Finland. Mesterskapet for U18-kvinner spilles i Sverige, norsk dommer er Alex Reiertsen. Nordisk for U18-menn og U20-menn og -kvinner spiller i Sverige (Södertälje) på et senere tidspunkt, dommere er Mantas Buinauskas, Alexander Svendberg, Jone Westrum og Akrem Dagnew. Mesterskapet for U16 menn og kvinner spilles i Finland, dommere er Emil Svarlien og Nasser Dagnew. Kjell Løvold er med som instruktør under mesterskapet i Södertälje.

NBU forhandler fram ny avtale med NBBF for perioden 2023-25.

FIBA velger ut Viola György blant 6 dommere som reiser til USA for å dømme i NBA Summer League. Györgyi nomineres også til Interkontinental Cup i Singapore.

Alexander Svendberg: Ny FIBA-dommerNBBF får 5 dommerlisenser og 1 kommissærlisens for perioden 2023-25, dermed er det klart at Alexander Svendberg blir ny norsk FIBA-dommer fra kommende sesong. De norske FIBA-dommerne får en rekke nominasjoner denne høsten.

Dommerkomiteen arranger samling på Ullevål stadion for dommere i nasjonale serier, instruktører er Kjell Løvold, Torkild Rødsand og Eivind Jensen. Sistnevnte presenterer NIF TurneringsAdmin som nå blir det nye verktøyet for adminstrasjon av dommere, kamper og honorarer.

NBU holder årsmøte samme helg og etter gjenvalg av de to styremedlemmene Filip Szczesny og Emil Svarlien fortsetter det samme styret ledet av president William Vegelbo.

Tor Chr. Bakken blir i august valgt inn i FIBA Central Board under kongressen i Manila, det nye styret er valgt for perioden 2023-27 og ledes av Sheikh Saud Ali Al Thani fra Quatar.

I november dømmer Viola Györgyi EM-kvalifisering for kvinner i Kroatia og i Tyskland. Nikola Bejat dømmer EM-kvalifisering for kvinner på Island. Arnstein Gloppen blir godkjent som FIBA Referee Instructor etter å ha gjennomgått det omfattende FRIP-kurset over ca 12 måneder.

2024

Nominasjonene renner inn for Viola Györgyi som dømmer OL-kvalifisering for kvinner i Belgia, EM-kvalifisering for menn i Latvia, kvartfinale i EuroLeague Women og semifinale i EuroCup Women før hun i april nomineres til FIBA EuroLeague Women Final Four i Tyskland.

Jone Westrum fra Trondheim deltar på kurs hos det internasjonale forbundet for rullestolbasket IWBF Europe og blir autorisert som dommer i "Zone Europe" etter å ha dømt flere europacupkamper i Tyskland. I april nomineres hun av IWBF Europe til kvalifisering til EuroCup 2025 i Malaga som en av fire dommere.

Dommerkomiteen arrangerer samling i Oslo for 12 aktuelle sluttspilldommere, instruktører er Kjell Løvold, Arnstein Gloppen og Torkild Rødsand.

Årets dommer 2024 - BLNO Menn: Viola GyörgyiViola Györgyi får igjen prisen som Årets dommer i BLNO Menn, Akrem Dagnew blir Årets dommer i BLNO Kvinner.

Scania Cup i Södertälje går i påsken og Norge representeres av William Vegelbo og Sverre Uijting, Alexander Reiertsen deltar som instruktør. Semjon Buldakov nomineres av NBBF som dommer til EM for studenter i Ungarn i juli.

Under forbundstinget på Gardermoen velges ny dommerkomite, etter gjenvalg av alle blir det to nye år på leder Torkild Rødsand, medlem Linda Evensen og medlem Arnstein Gloppen.

I Juli arrangeres Nordisk Mesterskap for U18 i Sverige og U16 i Finland. Dommere i U18 er Alexander Ochoa Svendberg, Jone Westrum og Akrem Dagnew, dommere i U16 er Nasser Dagnew, William Vegelbo og Morten Larsen.

Viola Györgyi dømmer VM for U17 og  blir nominert til OL i Paris som en av 30 dommere fra hele verden.

FIBA arrangerer årlig samling for dommerinstruktører i Portugal, offisielt kalt FIBA Annual National Referee Instructor Clinic, Kjell Løvold deltar blant 40 instruktører fra hele Europa.

I begynnelsen av august debuterer Alexander Svendberg som FIBA-dommer under EM for U18 kvinner div. B i Romania.

Dommerkomiteen arrangerer årlig samling i Oslo for dommere i nasjonale serier, instruktører er Kjell Løvold, Arnstein Gloppen, Torkild Rødsand, Viola Györgyi og Jan Korshavn. Samtidig er det klart at Lars Ryde gir seg som dommer etter mer enn 30 års innsats og over 1000 dømte kamper.

 

 

2010-19