• Bakken1984_SH.gif
  • Evju78_SH.gif
  • Lindo1990_SH.gif
  • PolarCup1968.gif
  • Saunes1980.gif

Perioden 2010-19

2010

Torkild Rødsand får i januar stipend fra Bergen kommune på 25.000,- som skal stimulere til videre utvikling. DK avholder i februar minisamling for sluttspilldommerne på Lørenskog. FIBA-dommer John Hammervoll blir tildelt NBBFs Gullfløyte for sine 25 år som basketballdommer.

Kjell LøvoldSluttspillet starter med kvartfinaler der Kjell Løvold dømmer sin kamp nr. 1000 siden han ble kretsdommer i 1981, og milepælen blir omtalt med helside i lokalavisen og eget innslag på NRK Nordnytt.

Løvold blir også nok en gang valgt inn blant "Top 3" etter avstemming blant åtte coacher og NBBFs dommerkomite, denne gang slått på målstreken av FIBA-dommer John Hammervoll i kampen om "Årets Dommer". Tredjemann og nykommer på lista er Torkild Rødsand fra Bergen.

Simon Nordeide fra Bergen flytter til Australia for å gå på skole i tre år, får etterhvert dømme i NBL etter å ha fått kontakt med de lokalt ansvarlige. Josefin Winther flytter til Island og får dømme på nasjonalt nivå der.

Torkild Rødsand består FIBA-dommergraden i Tyskland og blir nominert til EM for U16 samme sommer. Per-Kristian Larsen fra Oslo passerer første nåløye på FIBA-kurs og blir ny norsk dommerkandidat.

NBBFs dommerkomite holder igjen dommersamling på Thon Hotell Triaden, nå med FIBA-instruktør Roger Schwarz fra Tyskland som foreleser. Samme helg blir Tor Chr. Bakken og Jan Korshavn utnevnt som æresmedlemmer i dommerunionen NBU.

Joakim Arroub, Andreas Garbo og Nikola Bejat blir i november godkjent som forbundsdommere. I tillegg godkjennes litauiske Mantas Buinaskas og rumenske Viola Györgyi som forbundsdommere etter relevant dommerutdannelse i sine hjemland.

2011

Inge Braathen tar en gjesteopptreden som foreleser på Den Store Trenersamlingen i Oppsal Arena.

Simon Noreide fra Bergen godkjennes som forbundsdommer.

På vei hjem fra dømming i Langhushallen vinner Sturla Sand hele 727.000,- over telefon med Norsk Tippings Jokerspill. Torkild Rødsand blir nominert til 8-delsfinale i FIBA Euroleague for Women, og kampen vises på Eurosport 2. Vest-Agder Basketballkrets hedrer Johan Feenstra for hans mangeårige tjeneste som dommer og ildsjel i lokalmiljøet.

Ny FIBA-dommer: Per-Kristian LarsenPer-Kristian Larsen deltar på trinn 2 i FIBAs dommerkurs i Tyrkia, og godkjennes som den 14. norske FIBA-dommeren gjennom tidene. Larsen dømmer EM for U18 kvinner i Ungarn som sin første nominasjon. Sturla Sand og Filip Szczesny deltar på Alan Richardsons camp i Bulgaria.

DK holder Minisamling i Oslo for sluttspillaktuelle dommere. Etter sluttspillet gir FIBA-dommer Stein Moe seg som dommer, 37 år etter at han ble basketballdommer på nasjonalt nivå. I mai får dommerkomiteen samme beskjed fra forbundsdommer Gisle Jacobsen som har dømt i nasjonale serier siden slutten av 90-tallet.

Torkild Rødsand blir Årets dommer i foran Kjell Løvold og Per-Kristian Larsen på listen over "Top-3" i BLNO. Rødsand blir også nominert som nøytral dommer i EM for kvinner U16 på Sardinia i august.

DK holder dommersamling i Oslo, gjesteforeleser er den renommerte toppdommeren Carl Jungebrand fra Finland.

Samme helg velges nytt styre i NBU: Per-Kristian Larsen ble gjenvalgt, Andreas Lind ble valgt inn som nytt styremedlem. President Lars Ryde var ikke på valg. Geir Matthiasen og Stein Moe blir samtidig æresmedlemmer i NBU.

Larsen, Bundgaard og RødsandNBBFs dommerkomite samarbeider med det danske forbundet og er med på utveksling av dommere som et ledd i oppfølging fra FIBA Europe. Torkild Rødsand og Per-Kristian Larsen reiser til Danmark og dømmer to kamper i den danske Canal Digital ligaen.

NBBF avholder forbundsdommerkurs over to helger i Oslo, instruktører er Jan Korshavn, Per-Kristian Larsen og Kjell Løvold.

De 10 deltakerne på kurset er Andre Antonsen, Erlend Reksten Amland, Cian Krogstad, Hans Kristian Strømme, Inna Kurland, Sigurd Virik, Stian Flaskerud, Tormod Grønaas, Viktor Schønning og Vladimir Sovilj.

FIBA-dommer Torkild Rødsand får tilsammen åtte internasjonale oppdrag i løpet av høsten og vinteren.

2012

Viola Györgyi deltar på Alan Richardsons sommer-camp i Bulgaria og blir tatt opp i NBU som medlem nr 131. Sigurd Virik, Erlig Amland, Hans Kristian Strømme og Viktor Schønning autoriseres som forbundsdommer.

På Gran Canaria: Torkild RødsandDe tre FIBA-dommerne Torkild Rødsand, Per-Kristian Larsen og danske Bo Bundgaard dømmer to kamper i BLNO som et ledd i et utviklingsprosjekt i regi av FIBA Europe. Tilstede er Roger Schwartz fra FIBA Europe.

Larsen deltar senere på obligatorisk oppfriskningskurs hos FIBA Europe i München.

Rødsand deltar på oppfriskningskurs som en del av FIBAs opplegg for "Potential referees" på Gran Canaria. FIBA-kommissær Stein Moe deltar også på kurs i München.

Filip Szczesny, Viola Györgyi og Torkild Rødsand får dommeroppdrag i Scania Cups sluttspill. Per-Kristian Larsen, Mantas Buinauskas, Viola Györgyi og Sturla Sand dømmer senere i Nordiske mesterskap for U16 og U18 i Solna, og alle får oppdrag i en av finalene.

Kjell Løvold blir "Årets dommer" tett fulgt av Per-Kristian Larsen og Torkild Rødsand.

NBBF arrangerer Nordisk mesterskap for Senior kvinner i Rykkinnhallen, og Norge stiller med Torkild Rødsand og Per-Kristian Larsen som dommere i turneringen som avvikles med 3PO. Senere nomineres også Viola Györgyi og Sturla Sand til dette mesterskapet.

Torkild Rødsand er med som dommer i B-EM for kvinner U16 i Estland og for menn U18 i Bosnia. Rødsand dømmer også finalen mellom Bosnia og Tsjekkia i dette mesterskapet. Per-Kristian Larsen er medfølgende dommer under B-EM for menn U16 i Romania. Tennaz Javid fra Bergen deltar som norsk dommer på FIBA Europes jentecamp i Slovenia.

FIBA: Victor Mas fra SpaniaFIBA innfører regelendringer med rektanulært 3-sekundersfelt, charging-fritt område under kurven og justering av 24-sekundersregelen.

NBBF arrangerer dommersamlig i Oslo, og gjesteforeleser er den spanske dommerinstruktøren Victor Mas. I tillegg er Tor Chr. Bakken og Per Tøien forelesere. NBU avholder årsmøte samme helg.

Torkild Rødsand deltar denne sesongen som dommer i den svenske Basketligan.

NBBF godkjenner Martek Maka og Mindaugas Brusokas som forbundsdommere som begge har relevant utdanning og praksis fra sine hjemland.

2013

NBBF nominerer Per-Kristian Larsen, Viola Györgyi, Joakim Arroub og Nikola Bejat som dommere til Nordisk mesterskap for U16 og U18 i Solna.

Ny FIBA-dommer: Viola GyörgyiViola Györgyi deltar i februar på FIBA Europes kurs for internasjonale dommere og består. Sigurd Virik deltar på Richardsons dommercamp i Bulgaria. Tor Christian Bakken deltar på FIBA Europes samling for dommerinstruktører på Gran Canaria.

Torkild Rødsand får en rekke internasjonale kamper og brukes også som dommer i sluttspillet "Last Sixteen" i Eurochallenge. Rødsand nomineres som medfølgende dommer til B-EM forU20 menn i Makedonia og U16 i Portugal. Viola Györgyi dømmer B-EM for U18 kvinner i Ungarn og U16 i kvinner i Portugal. Torkild Rødsand dømmer også i Universiaden i Kazan i juli.

Per-Kristian Larsen blir "Årets dommer" med Kjell Løvold og Torkild Rødsand med i "Top3". Løvold passerer senere 500 dømte eliteseriekamper.

NBBFs dommerkomite avholder sin obligatoriske samling på Rica Helsfyr i Oslo. Internasjonale foreleser er den islandske dommerinstruktøren Kristinn Óskarsson. NBU holder årsmøte, det nye styret består av Lars Ryde, Joakim Arroub og Andreas Lind.

Filip Szczesny flytter til København og dømmer etterhvert i den danske Basketligaen.

NBBFs dommere får besøk av dommerinstruktøren Lars Klaar under BLNOs åpningshelg i Rykkinnhallen.

2014

Viola Györgyi nomineres som nøytral dommer til VM for U17-kvinner i Tsjekkia. Torkild Rødsand nomineres som nøytral dommer til EM for U20-menn på Kreta. Györgyi, Rødsand og Larsen nomineres også til ulike EM-turneringer som medfølgende dommere.

Per-Kristian Larsen blir igjen "årets dommer" i BLNO med Kjell Løvold og Torkild Rødsand med i "Top3".

Jan KorshavnKnut Myhre går av som leder for dommerkomiteen etter 10 år og får NBBFs hederstegn på Tinget. Ny leder blir Jan Korshavn og samtidig går Per-Kristian Larsen inn som nytt medlem sammen med gjenvalgte Tor Chr. Bakken.

Torkild Rødsand blir invitert til å delta på dommersamling for Euroleague. Viola Györgyi deltar på FIBA Europes sommer-clinic i Dubrovnik og Simon Nordeide deltar på Alan Richardsons camp i Bulgaria.

Geir Mattiasen gir seg som dommer samtidig som Siv Therese Underland gjør comeback på nasjonalt nivå. Stian Flaskerud godkjennes som forbundsdommer. Viola Györgyi, Siv Therese Underland og Linda Evensen dømmer sammen i en BLNO-kamp, det er første gang tre kvinnelige dommere avvikler en toppkamp for menn.

2015

Nikola Bejat fra Stavanger deltar på FIBA-kurs i Tyrkia, men får ikke autorisasjon som internasjonale dommer.

Gullfløyter 2015: Till Schrader, Lars Ryde, Andreas Lind og Arnstein Gloppen. Foto: Jan Korshavn.Under Final Four i Rykkinnhallen deles NBBFs Gullfløyte ut til Arnstein Gloppen, Till Schrader, Andreas Lind og Lars Ryde. Torkild Rødsand blir Årets dommer foran Kjell Løvold og Per-Kristian Larsen. Oscar Lindø gir seg som dommer. Kjell Løvold blir utnevnt til æresmedlem i NBU.

Torkild Rødsand nomineres som dommer i VM for U19 kvinner i Russland.

Etter deltakelse på clinic i Tyrkia og Hellas debuterer Torkild Rødsand som dommer i Euroleage og får ukentlige oppdrag i utlandet. Viola Györgyi deltaer på clinic i Tyskland for dommere med potensiale for et høyere nivå innen internasjonal dømming og får en rekke oppdrag gjennom sesongen.

Jelena Stefanovic deltar på FIBAs clinic for kvinnelige dommere under Camp for U15 Girls i Slovenia. Filip Szczesny nomineres av det danske forbundet til å dømmme i skole-VM i Limoges. Zaki Khan og Amir Suljevic deltar på internasjonal clinic i København og dømmer i Copenhagen Invitational. Finn Szczesny kommer tilbake til Norge etter nesten 7 år i utlandet.

NBBF holder igjen forbundsdommerkurs, deltakere er Akrem Dagnew (Oslo), Tennaz David (Bergen), Andreas Isaksen (Oslo), Zaki Khan (Oslo), Markus Midtbruket (Oslo), Dainius Milasius (Bergen), Andrzej Rakowski (Bergen), Alex Reiertsen (Trondheim), Maria Bjørsvik Songve (Bergen), Jelena Stefanovic (Oslo) og Amir Suljevic (Bergen). For første gang består samtlige aspiranter teoriprøven på første forsøk.

Sturla Sand deltar på FIBA Europe Clinic for National Referees i Belgia i romjulen.

2016

Torkild Rødsand blir Årets dommer i BLNO menn.

Etter NM for U16 og U18 godkjenner NBBF i april åtte nye forbundsdommere: Akrem Dagnew, Andreas Isaksen, Tennaz Javid, Zaki Khan, Andrzej Rakowski, Alexander Reiertsen, Maria Songve og Amir Suljevic. Senere samme år blir også Markus Midtbruket autorisert som forbundsdommer.

Nikola Bejat, Simon Nordeide, Sturla Sand og Filip Szczesny, som er tilbake i Norge etter to sesonger i Danmark, nomineres som dommere til Nordisk Mesterskap for U16 og U18 i Finland. Josefine Caroline Stokke Haugom deltar på FIBA Europe sin "Camp for U15 Girls" der kvinnelige spillere, lagledere og dommere fra hele Europe deltar.

Linda Evensen velges inn i dommerkomiteen under Tinget i mai, ny dommerkomite for 2016-16 ledes av Jan Korshavn med Tor Chr. Bakken som det tredje medlemmet. Tinget vedtar også unntak fra spillereglene for bruk av religiøse hodeplagg.

President Sturla Sand og NBBFs representant Eivind Jensen er ferdig forhandlet.NBUs president Sturla Sand forhandler fram ny avtale med NBBF som tar for seg kamphonorar, trekkfritt stipend og reise-/diettgodgjørelse. Unionen får også flere nye medlemmer etter at det kom nye forbundsdommere i dommergruppen.

Viola Györgyi nomineres til VM for U17 i Spania der hun får både semifinale og finale. Györgyi er også nominert til EM for U18 i Ungarn. I mai deltar hun på "Potential Referee Coaching Group" sammen med et 50-talls unge dommertalenter fra 30 nasjoner. Samme høst får hun prisen "Årets nykommer" av Sør-Trøndelag Idrettskrets og får en rekke internasjonale nominasjoner av FIBA.

FIBA innfører FIBA Referee Instructor Programme (FRIP), Norges første internasjonale dommerinstruktør blir Tor Chr. Bakken. Tennaz Javid og Amir Suljevic deltar på Copenhagen Invitational i København. Andreas Isaksen og Zaki Khan deltar på dommercamp med Alan Richardson i Bulgaria.

NBBF holder dommersamling i Sandvika for 36 dommere og får besøk av dommerkoordinator Davorin Nakic fra FIBA Europe som også er hovedforeleser med fokus på 3PO. Under NBUs ordinære årsmøte på samme sted får Johan Feenstra æresmedlemsskap i unionen. Nytt styre i NBU etter årsmøtet blir president Sturla Sand, Zaki Khan og Joakim Arroub.

NBBF starter arbeidet med å innføre et eget talentprogram for rergionsdommere for økt rekruttering til forbundsdommernivået og innfører samtidig en dommerløype som definerer de ulike trinnene i dommerutdanning i Norge. Sentral i dette arbeidet er Torkild Rødsand som er ansatt som dommerkoordinator i administrasjonen.

Torkild Rødsand deltar på clinic i Beograd for dommere som skal dømme i Euroleague og EuroCup. Han får flere nominasjoner i begge disse ligaene samme høst.

2017

Amir Suljevic, Zaki Khan og Semjon Buldakov deltar som dommere i Scania Cup i Södertälje i Sverige

Andrzej Rakowski og Alexander Reiertsen blir valgt ut til å delta som dommere i Copenhagen Invitational i midten av juni.

Nye FIBA-dommere: Nikola Bejat og Sturla Sand. Foto: Jan Korshavn.FIBA innfører ny 2-årig lisensordning for internasjonale dommere og kommissærer, NBBF søker og får senere innvilget 5 dommerlisenser og 2 kommissærlisens for perioden 2017-19. Nye FIBA-dommere blir Nikola Bejat og Sturla Sand.

Tennaz Javid kåres til Årets dommer når utmerkelsen deles ut for første gang i BLNO Kvinner. Kjell Løvold vinner samme pris i BLNO Menn for fjerde gang etter å ha vært på listen over Top 3 hele 13 ganger.

Lars Klaar fra Sverige deltar som dommerinstruktør når NBBF arrangerer NM for U19 i Bergen og Kristinn Óskarsson gjør tilsvarende innsats under NM for U16 i Bærum.

Torkild Rødsand nomineres som en av 12 dommere til ADIDAS Next Generation Tournament i Istanbul i regi av Euroleague og deltar igjen på clinic for dommere i Beograd.

Jone Westrum deltar som norsk dommer i Slovenia under FIBAs "Camp for U15 Girls" for kvinnelige spillere, lagledere og dommere.

Nikola Bejat, Simon Nordeide, Sturla Sand og Filips Szczesny deltar igjen som dommere i Nordisk Mesterskap for U16 og U18 i Finland.

Viola Györgyi nomineres til VM for U19 i Italia og deltar også på en "Pre-Competition Camp" i forkant av mesterskapet. Hun får også i oppdrag å være med som dommer når Universiaden arrangeres i Taipei og nomineres også til EM for U20-kvinner i Portugal i juli.

Hele seks norske dommere deltar i årets  Copenhagen Invitational; Amir Suljevic, Tennaz Javid, Alexander Reiertsen, Josefine Stokke Haugom, Semjon Buldakov og Akrem Dagnew.

Jan Korshavn deltar på internasjonalt kurs for kommissærer i Beograd, blir autorisert FIBA-kommissær og får flere nominasjoner samme høst. FIBA innfører flere nye regelendringer og tolkninger i forkant av sesongstart.

Jan Korshavn overrekker beviset på "FIBA Honorary Referee" til Knut Myhre.NBBFs dommerkomite arrangerer sin årlige dommersamling i Helsinki i forbindelse med Eurobasket 2017. Internasjonal foreleser er Andrej Jelen fra Slovenia. Knut Myhre mottar hederstegnet "FIBA Honorary Referee" under samlingen.

NBU holder årsmøte under dommersamlingen i Helsinki og melder om 44 medlemmer, i styret sitter president Sturla Sand, Zaki Khan og Joakim Arroub.

NBBF avholder forbundsdommerkurs over 2 helger i Oslo med 13 påmeldte aspiranter. Instruktører er Torkild Rødsand, Per-Kristian Larsen, Viola Györgyi, Kjell Løvold, Lars Klaar og Jan Korshavn. Deltakere på kurset er Bereket Leta (Oslo), Nasser Dagnew (Oslo), Mohammed Jamal Gaeb (Oslo), Jørgen Monge-Nilsen (Oslo), Alexander Svendberg (Oslo), Gabriel Svendberg (Oslo), Alicja Wilk (Oslo), Adam Sypula (Skien), Adam Antoniazzi (Bergen), Semjon Buldakov (Trondheim), Erling Gjeset (Trondheim), Josefine Caroline Stokke Haugom (Trondheim) og Jone Eggen Westrum (Trondheim).

2018

NBBFs dommerkomite arranger "Crew Chief Clinic" i Oslo i januar med 8 deltakende dommere: Joakim Arroub, Nikola Bejat, Mantas Buinauskas, Viola Györgyi, PK Larsen, Simon Nordeide, Torkild Rødsand og Sturla Sand. Instruktør er Lars Klar.

Løvold autorisert FIBA Referee InstructorKjell Løvold fra Tromsø deltar på omfattende FRIP-kurs hos FIBA Europe og blir Norges nye internasjonale dommerinstruktør.

Etter sesongen gir Løvold seg som dommer etter 28 sesonger på nasjonalt nivå og med 36 NM-finaler; 33 for menn og 3 for kvinner!

Nikola Bejat deltar på dommercamp med FIBA Europe og dømmer i Albert Schweitzer Tournament i Tyskland. Senere dømmer han også i Em for U18-menn i Latvia.

Den islandske FIBA-instruktøren Kristinn Óskarsson kommer til NM for U18 som arrangeres i Bergen. Etter mesterskapet godkjennes 11 nye forbundsdommere: Adam Antoniazzi, Semjon Buldakov, Nasser Dagnew, Josefine Haugom, Bereket Leta, Jørgen Monge-Nilsen, Alexander Svendberg, Gabriel Svendberg, Adam Sypula, Jone Westrum og Alicja Wilk.

Torkild Rødsand blir Årets dommer i BLNO Menn. Tennaz Javid blir Årets dommer i BLNO Kvinner for andre gang på rad.

Under NBBFs forbundsting på Gardermoen i mai tildeles  Jan Korshavn NBBFs Hederstegn i forbindelse med NBBFs 50-årsjubileum på Scandic hotell Oslo Airport. Samme helg velges Kjell Løvold som nytt medlem, leder Jan Korshavn og Linda Evensen fortsetter.

Nordisk Mesterskap for U16 og U18 arrangeres i finske Kisakallio for tredje gang og norske dommere er Joakim Arrob, Mantas Buinauskas, Tennaz Javid og Amir Suljevic.

NBBF arrangerer dommersamling for 35 forbundsdommere i Sandvika og får besøk av den svenske dommerinstruktøren Lars Klaar fra Sverige som sammen med Kjell Løvold, Tor Chr. Bakken og Per-Kristian Larsen hadde ansvar for det faglige innholdet. Under samlingen velges Zaki Khan til ny president i dommerunionen NBU, øvrige styremedlemmer er Joakim Arroub og Sturla Sand.

FIBA endrer igjen på spillereglene og tolkningene som også gjelder for alle kamper i NBBF fra sesongstart.

Amir Suljevic og Filip Szczesny deltar på dommercamp i Polen med instruktører som Luigi Lamonica, Todd Warnick og Grzegorz Ziemblicki, alle dommere i Euroleague.

Torkild Rødsand gir seg som dommer på den internasjonale arenaen, fortsetter som dommer i BLNO og med sin jobb som dommerkoordinator i NBBF.

2019

NBBFs dommerkomite arrangerer igjen "Crew Chief Clinic" i Oslo i januar, denne gang med 12 deltakende dommere: Joakim Arroub, Per Brunæs, Mantas Buinauskas, Viola Györgyi, Tennaz Javid, PK Larsen, Andreas Lind, Bartek Maka, Simon Nordeide, Torkild Rødsand, Sturla Sand og Filip Szczesny. Instruktør var igjen Lars Klaar fra Sverige.

Ny FIBA-dommer: Filip SzczesnyNBBF søker igjen FIBA om 5 dommerlisenser, ny internasjonal dommer blir Filip Szczesny. Stein Moe gir seg som kommissær og dermed søkes det kun om 1 kommissærlisens som senere gis til Jan Korshavn for 2 nye år.

Per Røgeberg mottar NBBFs Gullfløyte for sine 25 år som basketballdommer. Sturla Sand blir Årets dommer i BLNO Menn. Tennaz Javid blir for tredje gang Årets dommer i BLNO Kvinner.

Alexander Reiertsen, Josefine Caroline Stokke Haugom, Gabriel Ochoa Svendberg og Alexander Ochoa Svendberg deltar som dommere i Scania Cup i Södertälje i Sverige. I juni deltar Josefine Caroline Haugom Stokke, Alexander Svendberg og Semjon Buldakov også som dommere i Copenhagen Invitational i København. I juli deltar brødrene Finn og Filip Szczesny på  "Survival Camp" arrangert av den polske Euroleague-dommeren Jakub Zamojski.

VM-dommer: Viola GyörgyiFIBA nominerer Viola Györgyi til VM i Thailand, hennes 4. verdensmesterskap på fem år. Hun nomineres også til Eurobasket 2019 for kvinner i slutten av juni. Nikola Bejat nomineres av FIBA som dommer til Universiaden i Napoli i begynnelsen av juli.

I juni arrangeres Nordisk Mesterskap for U16 og U18 i finske Kisakallio for fjerde gang og dommere fra Norge er Filip og Finn Szczesny, Andrzej Rakowski, Josefine Stokke og Alexander Reiertsen. Tor Chr. Bakken er med som norsk dommerinstruktør.

Kjell Løvold overtar rollen som FIBA National Instructor etter Tor Chr. Bakken som har hatt oppgaven i 15 år.

NBBFs dommerkomite arrangerer dommersamling i Sandvika og får besøk av gjesteforeleser Andrej Jelen fra Slovenia. NBU avholder årsmøte og nytt styre består av president Zaki Khan og de to nye styremedlemmene Finn Szczesny og Andreas Isaksen.

 

2010-19

2020-29