Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Profil: Carl Jungebrand, toppdommer

Europamesterskapet i Zagreb i 1989 markerte et gjennombrudd for en ung nordisk dommer på knappe 25 år. Kun tre år etter at han fikk lisens som FIBA-dommer ble han nominert til finalen i Eurobasket, og fikk dermed muligheten til å vise hva han dugde til. Og siden har han ikke gjort annet enn å dømme i alle de store internasjonale turneringene som finnes; FIBAs europacuper, Euroleague, EM, VM og OL i flertall. På 90-tallet var han ved et par anledninger aktuell for å dømme i NBA, men han bli likevel værende i Europa. Tretti år senere er Carl Jungebrand fra Finland fortsatt en av de beste dommerne i Europa, nå også med i utviklingsarbeidet i Euroleague gjennom en ny ordning med "tutors" (veiledere).

Den finske toppdommeren Carl Jungebrand ble født i Helsinki i 1964, og allerede som 14-åring var han med som dommer i nasjonale serier i Finland. I 1984 ble han tatt med som dommer i den øverste herreligaen i hjemlandet, og det var nok her han la grunnlaget som førte til at han allerede som 22-åring fikk dra på FIBA-clinic.

Carl Jungebrand i aksjonDen alltid like strøkne finnen med sin karakteristiske rolige og faste stil, ble nok fort lagt merke til av FIBAs dommeransvarlige, for kun få år senere ble han nominert til det som skulle bli en rakettstart i internasjonal sammenheng.

Da var han sammen med kjente dommere som Costas Rigas, Lubomir Kotleba, Yvan Mainini og Wieslav Zych i Eurobasket i Zagreb (1989), daværende Jugoslavia, og det gikk ikke dårligere enn at han dømte finalen mellom Hellas og Jugoslavia!

Året før var han riktignok i OL i Seoul, men det var nok i Zagreb at Jungebrand virkelig fikk vist sine kvaliteter. Forøvrig ble det laget instruksjonsvideo fra disse mesterskapene på 80- og 90-tallet til bruk på dommersamlinger, mange av disse er svært severdige den dag i dag.

Etter Zagreb har det bare gått oppover for den dyktige dommeren, og det er vel nesten ikke et mesterskap eller en verdensdel han ikke har vært i med fløyten på oppdrag for FIBA eller Euroleague. Hele 1300 ineternasjonale kamper på seniornivå har det blitt i disse 24 årene, ganske imponerende for en dommer fra Norden.

Han har dømt i fire Olympiske turneringer, sist i Beijing i 2008 der han hadde finalen. Det har blitt tre Verdensmesterskap for menn og et for kvinner, solide seks Eurobasketturneringer og ikke mindre enn ti - 10 - Final Four i Euroleague! Og dette er kun de største turneringene, han har jo også et solid antall ligakamper gjennom sesongen, og i mange år også kamper hjemme i Finland.

År Turneringer
1988 OL, Seoul
1989 Final Four, München
1989 Eurobasket, Zagreb *
1990 Final Four, Zaragoza
1990 VM, Argentina
1993 Eurobasket, Tyskland
1994 VM, Canada
1995 Final Four, Zaragoza *
1995 Eurobasket, Hellas
1996 OL, Atlanta
1997 Final Four, Roma *
1997 Eurobasket, Spania *
1999 Final Four, München *
1999 Eurobasket, Frankrike
2000 Final Four, Saloniki
2000 OL, Sydney
2001 Final Four, Paris
2001 Eurobasket, Tyrkia *
2002 VM, Kina
2005 Final Four, Moskva *
2006 Final Four, Praha *
2006 VM, Japan *
2008 Final Four, Madrid
2008 OL, Beijing *
  * Finaler

I 1989 deltok Carl Jungebrand på en NBA-camp og fikk senere tilbud om å dømme i NBA, men av forskjellige årsaker ble det ikke aktuelt da. I perioden fram til 1995 var på på flere dommer-camp's i NBAs regi, og han fikk igjen tilbud om jobb i NBA sommeren 1995.

Men samme høst ble det lockout, og full ansettelsesstopp i NBA og dermed ble det ikke noe av denne gangen heller. Etter dette har han ikke hørt mer fra NBA. Synd for NBA, men bra for europeisk basketball.

Carl Jungebrand i EuroleagueJungebrand har siden oppstarten av Euroleague vært en av de faste dommerne i gruppen på nærmere 100 dommere, og i det absolutte toppsjiktet når det gjelder sluttspilloppdrag.

I 2009 ble det også klart at han sammen med noen andre utvalgte toppdommere går inn i utviklingsarbeidet der man utser "tutors", eller veiledere, til de yngre og mer uerfarne, og på denne måten sørger for overføring av verdifull erfaring. Han er også medlem av Euroleague Technical Commission.

Jungebrand har dessuten besøkt en rekke land og forbund som instruktør og foreleser på ulike dommer-clinic'er, og er fast bidragsyter i magasinet FIBA Assist der han har flere gode artikler de siste årene.

Her på basketballdommer.com vil vi publisere en av hans artikler om dommerpsykologi med det første, og i løpet av kort tid også et intervju basert på den kontakten vi hadde med ham denne uken. Vi skal heller ikke se bort fra at NBBF og de norske dommerne får besøk av den svært rutinerte dommeren på en av de kommende samlingene.

Fortsatt dømmer Carl Jungebrand på topp i Europa, det er vel få dommere som har en like fyldig dommer-CV som han. Denne sesongen skulle avsluttes med sluttspillet EuroCup i Vitoria. Men på grunn av innstilte flyruter og de ufortsigbare vulkanproblemene, ble det TV-titting denne gangen. En uvant rolle for den finske toppdommeren.

Men vi er helt sikre på at Carl Jungebrand fortsatt har noen toppnominasjoner igjen før han legger bort fløyten, med hans enorme rutine, gode kommunikasjonsevner og kampkontroll er det for tidlig å pensjonere seg nå når han virkelig har blitt god.

 

 

I videoen under ser vi i tillegg til dommerne også kjente spiller navn som Drazen Petrovic, Vlade Divac, Dino Radja, Panaigiotis Yannakis og Nick Gallis. Jugoslavia vant finalen 98-77. Klippet er fra YouTube og fokuserer mye på Petrovic som hadde et fantastisk mesterskap med sitt landslag.

VIDEO MED HØYDEPUNKT FRA EM-FINALEN I 1989: