Featured

Profil: Yvan Mainini, FIBA-dommer

Yvan Mainini fra Frankrike startet sin karriere innen basketsporten som internasjonal dommer for FIBA der han var en av de sentrale dommerne på 80-tallet. I tillegg til mange tusen kamper hjemme i Frankrike, ble det også mange store internasjonale mesterskap på den dyktige franskmannen. Kamper i EM, VM, OL og ikke minst flere Euroleaguefinaler står på hans fyldige CV, og det er nok medvirkende til hans senere sterke posisjon i den europeiske basketverdenen. For det ble  administrative verv i etterkant av den aktive dommerperioden, både som den første presidenten i FIBA Europe og ikke minst mangeårig president i det franske forbundet. Nå er mannen aktuell som ny president for FIBA World.

I en pressemelding fra FIBA Europes General Assembly kommer det fram at franske Yvan Mainini har utkonkurrert grekeren George Vassilakopoulos, sittende president i FIBA Europe, i kampen om toppvervet som president for FIBA World. Det gjenstår nå kun en godkjennelse fra FIBAs World Congress i juni, men det må nesten regnes som en formalitet når FIBA Europe har lansert sin kandidat.

De ulike sonene i FIBA veksler på å inneha vervet som president, og det er nå Europa som skal ha dette vervet etter FIBA Oceanias avgående president Bob Elphinston. Med 31 av totalt 51 stemmer sikret franskmannen sist helg nominasjonen i forkant av verdenskongressen i september.

FIBA-dommer Yvan MaininiOg det er ingen hvem som helst som tar over roret på FIBA-skuten; Yvan Mainini ble født i den franske byen Bayeux den 26. desember 1944, og er en av få internasjonale dommere som er nominert som aktuelle for FIBAs Hall of Fame.

Han er dessuten utnevnt av Euroleague som en av de viktige bidragsytere til sportens utvikling de siste 50 årene. Sammen med flere andre kjente dommernavn ble han i 2008 hedret med en pris for dette.

Som FIBA-dommer var han regnet som en av de dyktigste på 80-tallet, og hadde finalen Euroleague i 1982, 1983 og 1985. I tillegg har han vært nominert i flere av FIBAs store mesterskap i samme tidsrom og i kraft av sin innsats som dommer. Han var også en av dommerne i 1975-utgaven av Intercontinental Cup som vi omtalte tidligere her på basketballdommer.com.

Senere ble Mainini valgt som president i det franske basketballforbundet i 1992, og igjen i 2008 for nok en fire-års periode. Og etter en lengre valgkamp med den sittende presidenten i FIBA Europe, grekeren George Vassilakopoulos, ser det nå altså ut som den tidligere dommeren skal sikre seg toppvervet i det samme forbundet som han for mange år siden tjente som dommer.

Under høstens VM i Tyrkia samles FIBAs World Congress i Istanbul for bl.a. å velge ny president.

Bonne Chance, Yvan Mainini!