Idag: Sigrid Devik

Sigrid Devik er, etter det vi vet, den første kvinnen med offisielt dommerkurs som fikk mangeårig erfaring med dømming av både dame- og herrekamper på nasjonalt nivå på 70-tallet. Hun deltok på et B-dommerkurs i Landåshallen i 1975, og dømte tilsammen 5-7 sesonger på øverste nivå i Norge. Senere var hun også gift med Stein Moe, en av Norges internasjonale dommere og tidligere spiller på Ulrikens herrelag. Det ble også litt arbeid i den lokale dommerkomiteen, på den tiden kjent som Bergen Basketballkrets. Nå for tiden er det lite basket for Sigrid som til daglig er bioingeniør på Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen.

Basketballdommer Sigrid DevikNår dømte du sist basketball på nasjonalt nivå? Hvilken tidsperiode var du aktiv på nasjonalt nivå?

Svar: Jeg tror de siste kampene jeg dømte var i 1978, og jeg gikk på dommerkurs i Bergen i 1975, Petter Riiser var instruktør på dette kurset. Hadde mange kamper i Oslo, mest for kvinner, men når det var mangel på dommere dømte jeg også herrekamper.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) eller en god historie i din tid som dommer på nasjonalt nivå, enten for deg personlig eller for sporten/dommerne?

Svar: Husker en gang jeg skulle være med til Trondheim for å se på kampen Ulriken – NTHI. Vi fikk beskjed på turen oppover at dommeren var blitt syk, og ettersom jeg dro dagen før kampen var det mulig å få en av Ulrikenspiillerne til å hente dommertøyet mitt i Bergen og ta det med oppover neste dag. NTHI godkjente at jeg kunne dømme selv om jeg ikke kunne regnes som upartisk (dette hadde nok ikke skjedd i dag).

Savner du dømmingen eller sporten generelt?

Svar: Savner nok ikke dømmingen. Følger med sporten i avisen, det holder.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jobber som bioingeniør i full turnus og har 2 barn. Og ettersom jeg var gift med en travel basketdommer, så rakk ikke tiden til mer.

Hva driver du med for tiden?

Svar: Jeg jobber på samme arbeidsplassen som jeg begynte på i 1980, trives med yrket og kollegaer. Husstanden består bare av meg og en hund. Og jeg bor på en av åsene ved Bergen, og bruker derfor mye tid på fjellet.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Jeg tror at alt er kastet.

Har du i ettertid bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten, f.eks. et tillitsverv, trener, etc.?

Svar: Nei.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Svar: Nei.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Det må ha vært en kamp i Hansa-cup for 3-4 år siden!

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Neppe.

 

Fakta:


Sigrid Devik

Alder:  55
Antall sesonger:  5-7
Bosted:  Bergen
Ev. arbeidsgiver/firma:  Haraldsplass Diakonale Sykehus
Hjemmeside:

http://www.haraldsplass.no