Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Idag: Morten Tøfte

Morten Tøfte fra Trondheim gikk forbundsdommerkurs i 1986 og var med som dommer i nasjonale serier til han ga seg i 1998/99. I tillegg til dømming har han hatt de fleste verv man kan ha i en krets eller klubb, og etter mange års pause er han nå tilbake som trener for både klubb og regionslag i Region Midt-Norge. Med to aktive sønner, en har også begynt å dømme litt, blir det igjen basketball som fyller Morten Tøftes knepne fritid, men noe comeback som dommer ser han ikke for seg. Med leder- og trenerverv i Sverresborg Hoops er Tøfte tilbake i basketfamilien etter mange års fravær der tiden har gått med til jobb og etablering av et eiendomsselskap i Trondheim. Til daglig jobber han som banksjef i DnB NOR med ansvar for kunder med stor og kompleks privatøkonomi.

Basketballdommer Morten TøfteNår dømte du sist på nasjonalt nivå i Norge?

Svar:  Jeg begynte vel å dømme på regionnivå rundt 1980, ble etter hvert en rutinert kretsdommer og fikk dømme 1 divisjon og mange NTNI og Singsaker kamper på hjemmebane.  Etter en stund tok jeg forbundsdommerkurs (vet ikke når). Hvor lenge jeg var med å dømte på nasjonalt nivå husker jeg ikke.

Jeg fikk også gleden av å dømme treningslandskamper for jr. damer i Polen en gang, noe som var en spennende opplevelse for da en ung mann.

Kan du nevne et eller flere høydepunkt(er) i din tid som forbundsdommer/dommer på nasjonalt nivå?

Svar: Første kamp jeg dømte i Elite herrer var mellom Bærum Verk og Ullern i en stappfull hall på Rykkinn. Det var så trangt at hvis tilskuerne hadde strukket ut foten hadde de tatt kråkfot på deg. Ståle Frey, Petter Nettli og Harald Sommerfelt bl.a. spilte for Ullern, og Ron Whitehead for Bærum så det var høy temperatur i kampen. Det gikk veldig bra, men jeg husker jeg var svært nervøs.

Eller svar jeg som eneste norske dommer i en stor turnering i Milwaukee i USA og dømte midt på 80-tallet, det var en flott tur og en stor opplevelse med lag fra 17 land og dommere fra fire kontinenter. Det var Magne Jetne som ordnet denne turen mens han jobbet på forbundskontoret, og er han takknemlig for det da det var en flott tur. Det var egentlig fire dommere fra Norge som skulle dra, men de tre andre falt fra p.g.a. nyforelskelse, økonomi osv.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere, coacher eller spillere du husker spesielt godt?

Svar: Min hovedgrunn til å bruke tid på dømming bl.a. på elitenivå var det gode sosiale forhold mellom dommerne. Jeg gledet meg hver gang jeg skulle ut å dømme og møte flotte kolegaer. Jeg koste meg med å reise rundt i landet i en del helger og dømme kamper og gå ut og spise ett godt måltid om kveldene.

En periode mens vi dømte var det en policy å ikke snakke/diskutere med coacher/spillere. Dette gjorde i en del situasjoner at vi virket arrogante og manglet sosiale antenner.

Jeg dømte en kamp der det oppsto en situasjon som Coach Baard Stoller ikke likte (det skjedde jo av og til) Baard putret som han hadde spist grønnerter om situasjonen i flere minutter og ga seg ikke. I en dødballsituasjon gikk jeg bort til Baard og spurte litt om hva han mente, og Baard fikk sagt den han mente (han hadde for en gangs skyld rett).  Jeg hørte hva han sa og spurte han følgende:  Dette skjedde for 3-4 min siden, hva synes du jeg skal gjøre med det? Du kan ikke gjøre noen ting, svarte Bård og etter det stoppet putringen og kampen forløp uten problemer.  Litt enkel psykologi virker og gir av og til ett godt resultat.

En helg skulle jeg til Bergen å dømme, det skulle gå 5 ligakamper (3 dame og 2 herre) på lørdag og søndag.  4 dommere skulle dømme, onsdag ble vi 3 og på lørdag morgen var vi bare to.  Kjell Aune og jeg hadde da 3 kamper på lørdag og 2 på søndag. Når jeg tenker på det kjenner jeg fortsatt hvor fortsatt hvor vondt jeg hadde det i kroppen/beina på flyturen hjem.  Det ble ingen stor partyhelg i Bergen kan jeg love.

Jeg sluttet med basketball ca 1998/9 tror jeg. Da sluttet jeg som kretssekretær, dommer, trener og spiller og forsvant helt ut miljøet..

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Jeg har jobbet i finans hele tiden. Jobber nå som Banksjef i Dnb Nor, og jobber med privatkunder med litt kompleks/stor økonomi. Det blir mye med arve/skatte- og selskapsproblematikk, og jeg holder en del foredrag i disse emnene.

Etter jeg sluttet med basketball etablerte jeg ett eiendomsselskap sammen med to kompiser. 10 år senere eier (banken/jeg) ca 20 leiligheter som jeg leier ut i Trondhem, bygger for tiden rorbuer for utleie på kysten av Trøndelag. Så den tiden jeg i gamle dag brukte på basketball har jeg de 10 siste årene brukt på dette og det har gitt litt mer i på bunnlinja.

Har to gutter på 11 og 13 år som spiller fotball og basketball så det tar mer og mer tid. Når de nå er inne i basketfamilien igjen så er jo også jeg tilbake som klubbleder, klubbtrener og har faktisk dømt ett par kamper der dommere ikke har møtt. Tror ikke for min egen del eller spillernes del at jeg skal bli aktiv dommer igjen. Men min sønn på 13 har allerede debutert som dommer, så han får ta familetradisjonen videre.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Nei, har ingen ambisjoner i den retningen, eller tid.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Hvis jeg leter inne i klesskapet så er jeg sikker på at jeg finner den blåe ”space” jakka fra 90 tallet og noen gamle dommerskjorter og svarte bukser. Disse har krympet ganske mye, så jeg får dem ikke på kroppen lenger. Har anskaffet meg en ny xxxxl dommerskjorte som ligger til bruk. Adidas boblejakken brukes fortsatt under snømåking om vinteren, og fløytene er i bruk når jeg er trener.

Har du på noe tidspunkt bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten?

Svar: I mitt ”forrige liv” hadde jeg vel i 8 – 10 år forskjellige verv innenfor NBBF; Distrikstrepresentant, kontrollkomitee, styremedlem, liganemden osv. I tillegg har jeg sittet i kretsstyret eller som kretssekretær i 10-12 år. Har trent lag fra 1978 – 1999 alt fra Elite damer til minilag, gjerne 2 -3 lag pr. sesong. Jeg var også i Sverreborg eller Byåsens klubbstyre alle årene fra 1978 – 1999, så jeg har hatt mine oppgaver.

Som sagt så er jeg nå tilbake i familien etter ca 10 år der jeg nesten ikke så en basketkamp. Jeg er nå leder i Sverresborg Hoops (Se vår flotte nettside på Hoops.no), og jeg trener klubbens gutter født 1999/2000 og 1997/1998. Så jeg har ca 30 -40 gutter 2 ganger i uka, og skal også trene regionlag for gutter 1998 i tiden fremover.

Håper jeg klarer å si nei til flere ting, da dette er mer enn nok sammen med jobb og eier av 5 egne firma.

Har du barn som på noe tidspunkt har begynt med basketball, enten som dommer eller spiller/trener?

Begge guttene er aktive i basketball. Vegard født 1997 og spiller smågutter og gutter med Sverresborg, og han er også med meg og trener gutter 1999/2000. Han har også tatt aspirantdommerkurs og har dømt sine første kamper.

Christian er født 1999 og spiller minigutter, smågutter og gutter. Han har mål om å komme med på U16 landslaget om mange år, så han er en målbevist herremann. Han også ønsker å bli trener og dommer, men vi får se i årene fremover.

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Var med regionlagene for Midt-Norge til Bergen i slutten av november som reiseleder. Jeg måtte selvfølgelig se noen kamper da, og måtte også coache Midt 95 – Vest 95 da vår coach ikke var kommet frem. Det var morsomt med Ron Billingslea på Vest-benken. Jeg håper jeg så hele den kampen. Vi tapte med 13 poeng, noe som var ett bra resultat for oss. Ser mye basketball nå da guttene spiller 20-30 kamper hver i sesongen.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Ser av og til Trondheim Ballklubb i 1. divisjon men. Beklager å si det, men det sportslige nivået er dessverre så ujevnt og dårlig at jeg blir litt trist.

 

Fakta:


MortenTøfte

Alder: 48
Antall sesonger: 20+
Bosted: Trondheim
Ev. arbeidsgiver/firma:

DnB NOR

Hjemmeside:

http://www.nor.no