Idag: Børre Sundberg

Børre Sundberg er en av få toppseriespillere som også begynte å dømme i nasjonale serier, og han var med i NBBF elitedommergruppe den siste halvdelen av 90-tallet. Som spiller på flere av Bergenslagene på den tiden var han beryktet for sitt temperament og var ikke alltid enig med dommerne. Da han ga seg som dommer året før BLNO startet, flyttet han til Oslo og begynte som IT-konsulent i Accenture. Der finner vi Børre Sundberg også i dag, og som mange av våre x-dommere har han fortsatt dommerklærne et sted på loftet. Men noe come back varsler han ikke.

Basketballdommer Børre SundbergNår dømte du sist på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Jeg var medlem av elitedommergruppen i 4-5 år og lærte masse om regelverket og ikke minst fikk jeg se sporten og dommerne fra en annen side. Jeg vokste opp i Bergen og spilte i eliteserien for Paradis, Hop og Ulriken fra 1992-2000, og jeg var nok ikke dommernes drøm på banen. Lagkamerat på den tiden, Christian Paasche, kalte det engasjement – men i ettertid er det flere episoder som jeg ville karakterisert som pinlige i dag…  Jeg dømte mine siste kamper rundt år 2000, trolig 1. divisjon menn.

Kan du nevne noen høydepunkter?

Svar: Jeg husker veldig godt min første elitedommersamling. Jeg var helt ny i gruppen og følte meg nok litt på utsiden – antakelig fordi jeg var eneste aktive elitespiller som deltok og jeg for det meste hadde vært i sterk opposisjon til de etablerte dommerne. Jeg hadde mer enn én gang gjort flere av dommerkollegaene oppmerksomme på deres manglende spilleforståelse i kampens hete.

Et fast innslag på dommersamlingene var en teoretisk regelprøve – en prøve jeg gruet meg skikkelig til. Før resultatene ble presentert, prøvde jeg så godt jeg kunne å ikke diskutere den i fare for å blottlegge en mulig inkompetanse. John Magne Hammervoll satt ved siden av meg i lunchen, og han insisterte på å diskutere prøven – jeg prøvde å svare så unnvikende som mulig. Det jeg ikke visste, var at formannen i dommerkomiteen på den tiden – Gunnar Knudsen – sto bak og overhørte samtalen vår. Med hans kraftige røst og på sin bergensdialekt sa han høyt og klart : ”John Magne, hvis du dømmer Børre i eliteserien og dere er uenige om regelverket – ville jeg satset alle mine penger på at Børre har rett!”.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere, coacher eller spillere du husker spesielt godt?

Svar: Av minneverdige personer er det et par navn som jeg ikke glemmer. De fleste som dømte på denne tiden hadde vel et relativt anstrengt forhold til David Swan -  som var coach for Ulriken. Flere dommere gruet seg nok til hans verbale mishandling under og etter kamper - men som spiller på laget hans kan jeg trøste dere med at dere slapp unna med en kamp i ny og ne...  Til hans forsvar gjorde han en fantastisk jobb for idretten og skapte et voldsomt engasjement og publisitet samtidig som han profesjonaliserte deler av sporten. Han hadde veldig høye krav til seg selv og alle rundt ham - noe som var med på å gjøre basketball til en veldig populær idrett vest for vannskillet.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Etter studier flyttet jeg fra Bergen til Oslo i 1999 og begynte som IT-konsulent i firmaet Accenture. Jeg jobber fremdeles i samme firma og trives bra. Jeg har tre barn i alderen 1-10 år – så hverdagen er hektisk.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Det er ikke utenkelig at jeg tar på meg dommerdrakten igjen, men da på et lavere nivå. I fjor startet jeg opp en basketgruppe på barneskolen til barna mine for å gi dem et basketballtilbud.  Det var veldig gøy og jeg kommer helt sikkert til å involvere meg mer når barna blir større.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Mulig dommerklærne befinner seg på loftet, men jeg tror det er større sjanse for at jeg går til anskaffelse av nye klær enn å prøve å finne noe der oppe!

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Jeg så en Blno kamp i Bergen  - det er flere år siden. Tror det var Ulriken mot Fjellhammer.  Det var en pinlig affære hvor flere spillere på Fjellhammer var aktive på samme tid som meg – ikke noe pent syn.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Ja, jeg har ambisjoner om å se Asker spille noen kamper.

 

Fakta:


Børre Sundberg

Alder: 38
Antall sesonger: 4-5
Bosted: Asker
Ev. arbeidsgiver/firma:

Accenture

Hjemmeside:

http://www.accenture.no