Profil: Joe Crawford, NBA-dommer

Joseph "Joey" Crawford er en av de absolutt mest erfarne dommerne i NBA der han har vært med siden 1977. Som sønn av en dommer i Major League Baseball kom nok dømming tidlig inn i dagliglivet for unge Joey som selv startet med basketdømming på highschool-nivå rundt 1970. Senere har det blitt alle mulige kamper, inkludert McDonalds Championships i München i 1993 der artikkelforfatteren var tilstede, og Crawford er den NBA-dommeren som har desidert flest sluttspillkamper i NBAs historie blant de som fortsatt er aktive. Men det har også vært noen mørke skyer i dommerkarrieren hans, både dom for skattefusk og en pinlig suspensjon som satte en stopper for hans 21 strake finaledeltakelser har vært et tema. Like fullt har Joe Crawford kommet sterkt tilbake, og er igjen med blant superveteranene som ukentlig dømmer i verdens hardeste basketliga. Siden han startet i 1977 har Crawford dømte med skjorte nr. 17.

NBA-dommer Joe CrawfordJoseph Crawford ble født 30. august 1951 i Philadelphia, men bor i dag i Newton Square i Pennsylvania. Dømming var tidlig en del av hverdagen for unge Joey som med både far Shag og bror Jerry som dommere i Major League Baseball sikkert hadde mange regeldiskusjoner rundt middagsbordet.

Crawford startet sin dommerkarriere med highschoolkamper på begynnelsen av 70-tallet, men kom allerede i 1974 inn i CBA der han dømte et par sesonger før "storebror" NBA oppdaget hans  talent. Etter dette har det blitt over tre årtier med dømming av over 2600 NBA-kamper, inkludert over 250 sluttspillkamper og 42 finaler. Crawford har også vært dommer i flere NBA All-Star Games og var en tur i Europa i 1993 da McDonalds Championshis ble arrangert i München.

Selv om Jow Crawford er kjent som en streng og rettferdig dommer har karrieren hans fått noen stygge riper. I 1998 var han en av ti dommere som ble dømt for skatteunndragelser, og da han erklærte seg skyldig 1. juli 1998 sa han samtidig opp jobben som dommer i NBA. Men David Stern ansatte Crawford igjen i 1999 og på grunn av en lockout i NBA gikk han ikke glipp av noen kamper.

Tim Duncan og Joe CrawfordI 2003 ryddet han kraftig opp i den andre finalekampen i Westerm Conference ved å blåse fire tekniske fouls på de ti første minuttene, inkludert to på daværende coach Don Nelson som dermed var utvist. Senere i kampen forsvant også assistenten Del Harris samme vei. Kampen er en av flere der antall tekniske fouls er noe over det normale.

Men det skulle bli hendelsene i i april 2007 som skapte de mørkeste skyene over Crawfords mangeårige innsats som NBA-dommer. Da kastet han ut superstjernen Tim Duncan for angivelig å ha ledd av en dommeravgjørelse (se video under), og Duncan på sin side påstår også at Crawford truet ham med juling. To dager senere ble Crawford suspendert for resten av sesongen, og dermed var hans serie med 21 strake finalerunder avbrutt. Tim Duncan ble forøvrig bøtelagt med $25.000,- for sin oppførsel i samme kamp.

Tilbake igjen: Joe CrawfordDavid Stern uttalte i en pressemelding at Crawfords handlinger "failed to meet the standards of professionalism and game management we expect of NBA referees".

Men sesongen etter ble Joe Crawford tatt tilbake i varmen av David Stern igjen, i september 2007 kom det melding fra NBA om at de nå var tilfredse med den rådgiviningen Crawford hadde vært gjennom, og at man nå tok det for gitt at han oppfører seg som en profesjonell dommer.

Etter dette har det ikke blåst like friskt rundt den temperementsfulle mannen med det karakteristiske løpesettet, men det kunne ha vært interessant å ha hørt med hans egne ord hvordan han opplevde denne situasjonen.

Kjent som han er for å være streng på tekniske foul skulle vi tro at Joe Crawford ikke hadde store problemer med å rette seg etter de nye instruksene for sesongen 2010/11. Men ingen kan ta fra ham hans enorme erfaring og evner som en av verdens beste basketballdommer.

Oddsene for at man får se dommerskjorte nr. 17 også i det kommende NBA-sluttspillet er nok lave.