Featured

Profil: Marat Kogut, NBA-dommer

Streiken blant NBA-dommere i 1995 fikk en uventet konsekvens for den unge jødiske gutten Marat Kogut fra Brooklyn. Da fikk Marat og hans klasse besøk av NBA-dommer Dick Bavetta som skulle forelese for unge idrettsdommere på FDR High School i Bensonhurst. Inntrykket var uutslettelig på unge Marat som også fikk en dommerskjorte av Bavetta sammen med oppfordringen om å holde på drømmen om å bli en toppdommer. Etter å blitt sertifisert som dommer av IAABO som den yngste noensinne, dømte han i mange år på collegenivå, men drømmen om noe mer var fortsatt levende. Etter ferdige studier innen data livnærte han seg som selger av forsikringspoliser fram til sommeren 2003. Da kom vendepunktet.

Da pakken med dommerskjorten kom i posten fra legenden Dick Bavetta startet en ny tilstand i hjemmet til unge Marat Kogut i Brooklyn. Redd for å ødelegge skjorten ble den aldri tatt med ut men kun benyttet når han satt foran TV-skjermen og lot som han var dommer i NBA. Enkelte ganger sov han også i dommerskjorten.

Marat Kogut (v.) og Matt Boland (46) får instruksjoner av Ronnie NunnFamilen flyttet til USA fra Ukraina i 1979 da Marat var kun 2 måneder gammel, og måtte jobbe hardt for å livnære seg. Senere møtte han sin skjebne på high school da han ble satt til å dømme noen treningskamper. Han syntes det var gøy, men vill gjerne lære mer og tok derfor noen kurs som senere gjorde at han ble den yngste dommeren noensinne godkjent av IAABO, International Association of Approived Basketball Officials.

Livet som forsikringselger etter endt skolegang var ikke det han hadde håpet på, og friskt i minnet lå ordene fra Dick Bavettas skolebesøk i 1995. Men i juni 2003 kom gjennombruddet for unge Marat Kogut, da deltok han nemlig på en fire-dagers treningscamp i Tennessee og fikk i etterkant oppdrag i flere Division I kamper i NCAA.

Sommeren etter var han på plass i en pro-am turnering i Los Angeles da Ronnie Nunn, på den tiden NBA Director of Officials fikk øye på ham. Nunn tilbød ham en plass på NBAs sommercamp og derfra bar det videre til dommeroppdrag i rekrutteringsligaen (Development League), og de fire årene etter dømte han D-league om vinteren og WNBA om sommeren.

NBA-dommer Marat KogutMen lønna var ikke all verden, og all reising og de dårlige hotellene var vel ikke det unge Marat hadde på sin drømmeliste: "I missed birthday parties and engament parties while sitting in a cold room 2.000 miles away, but it was all for a dream" sier Marat om denne perioden.

Men en fjorten år lang drøm ble belønnet, og en svært tvilende jødisk mor endelig overbevist, da telefonen ringte 23. oktober 2009. Da ringte NBA og kunne fortelle Marat at han skulle dømme i NBA kommende sesong, og med skjortenummer #68.

Det første oppdraget var kampen mellom Milwaukee Bucks og Detroit Pistons lørdag 31. oktober 2009. Sammen med ham i den første kampen var rutinerte Scott Foster og Gary Zielinski.

Marat Kogut må være et bra bevis på at det er mulig å oppnå det man drømmer om, bare man ikke gir opp.

 

Kilde: New York Post og NBA.com