Etter søndagens BLNO-oppgjør i Gimlehallen mellom Gimle og Bærum fremkommer det til dels sterke utsagn i media om kampens dommere spesielt og nivået på ligadommerne generelt. Det er den ofte høyttalende spilleren Frederik Gnatt som overfor en journalist i Bergensavisen (BA) har kommet med dårlig skjulte antydninger om bestikkelser, og karakteriserer fløyteblåserne i søndagens kamp som "møkkadommere". I den digitale verden er veien imidlertid ikke lang fra parketten i Gimlehallen til NBBFs forbundsapparat i Oslo, allerede mandag formiddag påpekte dommerkomiteen saken overfor generalsekretær Per Burud som nå har sendt den over til NBBFs Domsutvalg.
kommentert saken på sin hjemmeside og siterer store deler av artikkelen som stod i mandagens papirutgave av BA.
Motstanderlaget Bærum, som forøvrig vant kampen med 77 - 90, harUtsagnene fra Gimles 26-årige Frederik Gnatt er av det litt uvanlige slaget ettersom det i tillegg til karakteristikker av dommerne også antydes at de var "kjøpt og betalt" som i Øst-Europa. Uttrykk som "møkkadommere" og "de er bare dårlige" hjelper selvfølgelig ikke på helhetstinntrykket.
Hverken dommerne selv eller NBBFs dommerkomite har særlig sans for kritikk av dette kaliberet, og sendte mandag saken over til generalsekretær Per Burud som nå har sendt den til NBBFs Domsutvalg for behandling.
I flere andre idretter har uttalelser av svakere karakter enn dette ført til idømmelse av karantene. Som eksempler kan vi nevne Morgan Andersen i hockey som fikk tre kamper karantene for "Dommeren er en regelrett skandale" og Rune Almenning Jarstein i fotball som fikk en kamp karantene for å si at "dommeren hadde hvit drakt". Listen over liknende saker i norsk idrett er skuffende lang.
I mange år har klubbene i NBBFs nasjonale serier hatt et stående tilbud om å gå i dialog med dommerkomiteen og ansvarlig dommerinstruktør Tor Chr. Bakken i situasjoner der man måtte mene at dommerne har gjort noe feilaktig. Gjentatte oppfordringer om å ta opp hendelser eller regelanvendelse man er uenig i, har likevel ikke ført til noen stor økning i det som burde ha vært et konstruktivt samarbeid om å utvikle dommere.
Antall grove overtramp i media har derimot gått kraftig ned, det er lenge mellom hver gang utsagn av denne typen dukker opp i aviser eller på nettsider. Et lite dypdykk i vår 10 år gamle samling av kraftuttrykk viser fort at utviklingen må sies å gå i "riktig retning".
Selv om enkelte nok fortsatt kommer til å miste selvkontrollen når det kommer en ivrig journalist med kulepenn.