FIBA: Györgyi på clinic

FIBA Europe har nå valgt ut en gruppe unge dommere som de mener har potensiale for et høyere nivå innen internasjonal dømming, og i slutten av mai arrangeres to samlinger for disse og de nasjonale dommerinstruktørene. Tidligere ble slike samlinger holdt på Gran Canaria, men i år er stedet Dubrovnik i Kroatia. Den såkalte "Potential Referee Coaching Group" består av 54 unge dommere fra 34 nasjoner, og av disse er 13 kvinner. I denne sammenhengen er det svært gledelig at det internasjonale basketballforbundet har valgt å invitere Viola Györgyi.

Arkivbilde: Viola Györgyi i aksjonDe årlige sommersamlingene på Gran Canaria er ikke lenger aktuelle nå som Miguel Betancor ikke lenger er sjef for FIBAs dommerutvikling, så i år har FIBA Europe bestemt å avholde samlingene for National Instructors og utvalgte dommertalenter i den kroatiske byen Dubrovnik.

På grunn av antallet blir det separate samlinger lagt over de to siste helgene i mai. Fra Norge deltar også Tor Chr. Bakken som NBBFs dommerinstruktør.

Blant de 54 unge dommerne i en såkalt "Potential Referee Coaching Group" finner vi altså NBBFs kvinnelige FIBA-dommer Viola Györgyi,  opprinnelig fra Romania, nå bosatt i Trondheim.

Hennes første sesong som internasjonal dommer har fått en rakettstart med mange utfrodrende dommeroppdrag og en nominasjon til VM for kvinner U17 til sommeren. Invitasjonen til clinic'en i Dubrovnik tyder på at FIBA er svært interessert i hennes videre utvikling.

Det er 13 kvinner og 41 menn på kurset, hver av dem har fått utpekt en personlig coach som vil følge dem opp over tid som en del av FIBA Europes dommerutviklingsprogram.

Som coach for Viola, og ytterligere 5 andre dommere, har FIBA valgt ut svenske Lars Klaar. Klaar har som kjent mange år bak seg som internasjonal dommer i FIBA og Euroleague, samt at han har jobbet mye med dommerutvikling i både Sverige og Norge. Fra denne sesongen er han også en av FIBAs dommercoacher.

De andre coachene er Chantal Julien (FRA), Tomislav Jovancic (SRB), Viktor Mas (ESP), Davorini Nakic (KRO), Uli Sledz (GER), Alesando Teofili (ITA), Rui Valente (POR), og Todd Warnick (ISR).

FIBA Europe ser for seg at hver enkelt dommer skal ha løpende kontakt med sin coach den kommende sesongen, helst ukentlig, og en stor grad av egeninnsats vil nok være avgjørende for progresjonen og utviklingen videre.