FIBA: Hektisk sommer

FIBA Europe arrangerer mange internasjonale mesterskap også denne sommeren, både ungsdomslag og seniorlag har sine EM-turneringer, og med så mange kamper blir det et stor antall dommere som er i aksjon over hele Europa. Men opplegget rundt dommerne er stadig i utvikling, og med FIBAs egenutviklede programvare for evaluering og et stort antall instruktører på plass i turneringene, blir det svært lærerike sommerdager for både erfarne og mer uerfarne dommere. FIBA har også invitert et par dommere fra andre verdensdeler slik at de får en mulighet til å se hvordan dette arbeidet fungerer.

Det er en svært hektisk sommer for både spillere og dommere som deltar i de ulike EM-turneringene. De fleste turneringene er på cac 10 dager, og for senior EM snakker vi vanligvis om 14-dagers turneringer. Dette har FIBA Europe for lengst funnet ut at er glimrende anledninger til å driver dommerutvikling, med så mange dommere samlet over en periode kan man få verdifull evaluering av hver eneste kamp.

Noen av våre egne dommere er også med i dette opplegget denne sommeren og forteller om et veldig bra og profesjonelt opplegg for dommergruppene. Det legges nå mye vekt på forberedelser, og morgentrening begynner å bli en fast post på pogrammet i tillegg til formiddagsmøter der videosituasjoner gjennomgås og diskuteres i plenum. Se også dommerbloggen.

FIBA Europes egenutviklede programvare muliggjør gjennomgang av enhver situasjon i kampen umiddelbart etter at den har skjedd i virkeligheten, og med instruktørens kommentarer på klippet kan dommere faktisk både i pausen og direkte etter kampen gå gjennom situasjoner man mener er viktige. Denne programvaren er foreløpig forbehold FIBA Europe selv, men vi kan vel håpe at de nasjonale forbundene får tilgang til noe av dette med tiden selv om det vil kreve bedre kameraopplegg enn det som er tilfelle i mange haller i dag.

FIBAs utviklingsopplegg forbedres kontinuerlig, og for å gi dommere fra andre verdensdeler en smakebit på hvordan ting foregår i Europa, har det internasjonale basketballforbundet nominert Robert Tanner Cervo fra Canada og Damian James Lyons fra Australia til Europamesterskapet for U20 i Bilbao. Dermed var det dommere fra tre kontinenter på plass, en viktig erfaringsutveksling for alle involverte.

Mer om alt dette og et videointervju med to gjestedommerne finnes på FIBA Europes dommersider.