FIBA: Fornøyd med dommerne

EM for kvinner i Polen er over, og det ble Russland som trakk det lengste trået i finalen mot Tyrkia. En lang turnering er over, også for de mange dommerne som har stått på for å avvikle kampene på skikkelig vis. Men det har blitt jobbet intensivt i kulissene, observatører og dommere har evaluert kampene fortløpende og med hjelp fra den tidligere NBA-dommeren Tommy Nunez har Miguel Betancor og hans Referee Department kjørt et grundig opplegg for dommergruppen. Nunez har vært med i dette arbeidet siden begynnelsen av 90-tallet, og er nå veldig imponert over nivået på europeiske dommere. FIBA Europa har nå lagt ut et videointervju med Nunez som også var tilstede i Polen som dommerobservatør.

Miguel BetancorDe to siste ukene er det spilt 54 kamper i Europamesterskapet for kvinner i Polen, og søndag kveld gikk Russland seirende ut av kampen om det edle metallet med 17-poeng mer enn Tyrkia.

Siden 2005 har FIBA hatt observatører tilstede på alle større turneringer for å kunne kombinere kampene med dommerutvikling. Med hjelp av videoklipp og FIBAs egenutviklede programvare for evaluering av situasjioner, har internasjonale dommere fått oppleve rene revolusjonen i opplegget rundt seg sammenliknet med perioden før Betancor tok over ledelsen av dommerutvikling i Europa.

Med på laget har Betancor i mange år hatt sin venn Tommy Nunez, den tidligere NBA-dommeren har vært fast gjest på sommersamlingene på Gran Canaria siden starten i 1992, men nå også som observatør i et offisielt mesterskap. Og i et videoklipp som FIBA Europa har lagt ut gir han uttrykk for at han er svært imponert over nivået på FIBA-dommere i Europa:

"The FIBA Europe referees are outstanding," sier Nunez. "They get great training, many clinics, they go all over Europe... It is pretty difficult [to maintain such high level] when you deal with over 50 countries."

I flere artikler på FIBAs dommersider redegjør man grundig for opplegget rundt dommerutviklingen, bruk av observatører og dessuten det nye Digital Scoresheet som er til stor hjelp for alle involerte parter i store turneringer.

VIDEOKLIPP MED TOMMY NUNEZ: