FIBA: Klaar til Oslo

I helgen har den svenske dommerinstruktøren Lars Klaar vært på besøk i Oslo. FIBA Europe har gitt Klaar, tidligere internasjonal dommer og nå dommercoach både for FIBA og Euroleague, i oppgave å følge opp Viola Györgyi som hennes coach. To av helgens BLNO-kamper stod på programmet under besøket i Oslo.

De internasjonale dommerne som FIBA inviterer til sine Potential Referee Clinics har dedikerte coacher som skal følge opp et utvalg unge dommere med potensiale for større oppgaver, og Lars Klaar er ansvarlig for oppfølging av Viola Györgyi.

Oppfølgingen går på observasjon og evaluering av kamper, samt oppfølging av internasjonale oppdrag via video. Bruk av videoklipp og internett gjør det jo mulig å følge opp dommernes innsats uavhengig av bosted.

Men i helgen hadde NBBFs dommerkomite tilrettelagt forholdene slik at Lars Klaar fysisk kunne observere to av kampene til Viola Györgyi i Osloområdet, og ettersom FIBA Europe dekker ekstrakostnadene er dette en gunstig løsning. Klaar var tilstede på kampen Asker - Tromsø lørdag der Györgyi dømte sammen med Nikola Bejat og Filip Szczesny, samt i kampen Centrum - Bærum søndag der meddommerne var Per-Kristian Larsen og Nikola Bejat.

 

Lars Klaar, med lang fartstid som internasjonal dommer for FIBA og Euroleague og nasjonal dommer i både Sverige og Norge, er en anerkjent internasjonal "dommercoach" og observatør fra Sverige. Han har ved en rekke tidligere anledninger deltatt i NBBFs dommerutviklingsarbeid og har også vært tilstede på flere dommersamlinger og turneringer i Norge.