Blinkskuddet: Tallinn 1979

Våren 1979 reiste en liten norsk delegasjon via omveier til den estlandske hovedstaden Tallinn, den gang en del av Sovjetunionen. Turen gikk med tog til Stockholm, båt til Helsinki og ferge videre til Estland. To unge og håpefulle basketballdommere var med sin reiseleder Stein Evju til FIBAs 27. dommerseminar i Tallinn 20. - 24. april, der de sammen med et stort antall dommere fra mange land skulle opp til eksamen for å bli internasjonale dommere. Vårt tilbakeblikk i historikken er spunnet rundt et bilde i vår serie "blinkskudd" der vi finner bildets eier Geir Matthiasen og kollega Bård Saunes i avslappet turistmodus i Tallinn sammen med Stein Evju. Hvordan det gikk med de to på kurset, oppholdet i Tallinn og reisen forøvrig, står det mer om i dagens artikkel.

Tallnn april 1979: Fra ventstre Geir Matthiasen, Stein Evju og Bård Arne Saunes.Våre kollegaer hadde et svare strev med å ordne seg visum til Estland for denne turen i april 1979. Som en del av Sovjetunionen var ikke Estland like tilgjengelig for tilreisende "ikke-russere" som det er i dag.

Men de tre herrer fra basketmiljøet vest for Oslo, Stein Evju, Geir Matthiasen og Bård Saunes, fant etterhvert veien til Estland via tog til Stockholm, båt til Helsinki og en ferge videre til Tallinn. Evju var forlengst autorisert som FIBA-dommer, og fungerte som reiseleder for de to "aspirantene".

Evju var forøvrig på FIBAs Europasonekonferanse i Bucuresti i Romania året før (1978), og faktisk en av de fire sensorene som godkjente en ung engelsk dommer ved navn Alan Richardson i hans autorisasjon. Hans senere posisjon i europeisk basketball og virke som dommerinstruktør er godt kjent.

I Tallinn var deltakerne på FIBAs dommerkonferanse, begrepet "clinic" var vel ennå ikke oppfunnet, innlosjert i 22. etasje på et typisk øst-europeisk hotell der den dårlige heisen stadig var ute av funksjon eller altfor full. Geir Matthiasen husker ennå godt de mange joggeturene opp og ned trappene, en litt ufrivillig men likevel effektiv "treningsleir".

Selve konferansen bestod av forelesninger av gamle storheter som Radomir Shaper, mangeårig president i FIBAs Technical Commission. Det ble også gjennomført muntlig regeltest på de mange deltakerne fra hele Europa, i seg selv en utfordring når svært mange av deltakerne ikke kunne så mye engelsk at det gjorde noe.

27th International Referee SeminarGeir Matthiasen dømte sin autorisasjonskamp sammen med en russer som kun snakket 1 språk, og ettersom Geir ikke kunne mer russisk da enn han kan i dag, skal det ikke mye fantasi til for å tenke seg hvordan kommunikasjonen mellom dommerne var i den kampen. I mange år ble det sett gjennom fingrene med kravet til å ha engelskkunnskaper, og når russerne selv var arrangør av kurset slapp de nok veldig billig unna.

Etter kurset var det tid til litt sight-seeing, og de tre tok da nattoget til Leningrad for å være litt turister før den lange veien hjem til Norge ble påbegynt. Byen byttet forøvrig navn i 1991 til St. Petersburg, og er i dag et stort turistmål for folk fra hele verden. I 1979 var turistenes jeans meget populære, og det var ikke noe problem å omsette et par olabukser til en solid kveld på byen. Og det ryktes at flere i den norske delegasjonen hadde litt færre plagg i kofferten på vei hjem..

Både Matthiasen og Saunes bestod som kjent sin eksamen i Tallinn, og allerede høsten etter begynte det å dukke opp kamper. Med en bra karakter fra kurset ble det mange gode oppdrag på Saunes i de tre årene fram til han flyttet til Australia, bl.a. i Finland og Russsland. Høydepunktet ble likevel en kamp i OL-kvalifiseringen i Lugano i 1980 der Italia spilte mot Vest-Tyskland i gruppefinalen. Italia vant senere sølvet i Moskva-OL i 1984 bak Russland, USA boikottet jo som kjent disse lekene.

Geir fikk en tur til Danmark i november der Real Madrid var på besøk hos Stevnsgade i København i innledende kamp i en av FIBAs europacuper. Hjemmelaget sikret seg gult kampskjema med sifrene 66-106. Senere den sesongen vant nettopp Real Madrid finalen mot israelske Maccabi.

Hvordan det senere gikk med våre tre FIBA-dommere vet vel mange, men hvis ikke står det litt å lese i vår historikkseksjon.