Featured

Blinkskuddet: De grønnkledde

For mange spillere og dommere vil nok betegnelsen "helt grønn" fremkalle assosiasjoner til nivået på deres sportslige evner, men for Tore Vik kan det være en beskrivelse på hans livsvarige forhold til NBA-laget Boston Celtics. Vi har tidligere omtalt Vik i vår portrettserie om tidligere dommere, men hans opphold i Trondheim under studiene på NTH har sannsynligvis vært medvirkende til at et tradisjonsrikt norsk basketlag har grønne drakter den dag i dag. Og drakter er det sentrale temaet i dagens blinkskudd, den store draktleverandøren i sportens unge dager var nemlig Nordenfjeldske Tekstil i Trondheim, drevet av basketpioneren og dommeren Knut Myhre. Både spilledrakter og dommerskjorter fant veien fra den finsk produsenten Kisapuku, via Myhres firma og ut til basketmiljøet. Bildet vi presenterer er NTHIs herrelag anno 1971, i nyinnkjøpte grønne drakter fra nettopp Nordenfjeldske Tekstil. Men hvor ble det av drakt nr. 15?

Fra Tore Vik har vi mottatt en morsom mail med et historisk tilbakeblikk på de gamle draktsettene til både Bærum Basket (hvem husker ikke den orange fargen) og NTH fra Trondheim (nå NTNUI). For skjuler det seg ikke et snev av Celtics-elskeren bak valget av grønne drakter til NTHIs stolte herrelag på begynnelsen av 70-tallet, mon tro?

Med vår kjennskap til mannens forkjærlighet for "de grønne" på den andre siden av dammen påstår vi, uten videre kontroll av fakta bak selve bestillingen, at dette MÅ ha vært avgjørende når de grønne draktene ble anskaffet i 1971. En farge dagens NTNUI-lag fortsatt benytter, men som nok de færreste spillerne vet historien bak. Spørsmålet man må stille seg er; hvor ble det av Alf fra Bodø og drakt nr. 15? Kanskje noe man finner ut av under neste års 100-års jubileum..:

Nordenfjeldske Tekstil AS hadde posisjonen som det helt ubestridt mest profesjonelle firma for levering av drakter til basketball, i alle fall i pionertiden.  Dette skyldtes ikke bare svært ryddig og imøtekommende ledelse – nemlig Knut Myhre – men også forbindelsen til Finland og de utmerkede tekstilhåndverkerne på Kisapuku.

Bortsett fra at enkelte av buksene røk efter noen år – da vektprogrammene fikk innpass og forwardene la på seg lårstyrke - viste draktene seg å være tilnærmet uslitlige. Tidlig på 90-tallet bleBærums herrelag 1970, med orange drakter fra Nordenfjeldske Tekstil i Trondheim.

Så vidt vi historikere kjenner til, ble det første draktsettet levert i august 1967. Bestiller var Bærum BBK v. daværende formann – alias undertegnede. Klubben løste spørsmålet om bortedrakter og hjemmedrakter ved å velge orange bukser og trøyer. Dermed skulle behovet for å skifte ved farvekollisjon være løst. Og det viste seg å stemme.

Utvalget for basketball (forløperen til NBBF, red.anm.)  var ikke fullt så fornøyd med Bærums nyinvestering.  I eget brev til klubben ble det beklaget at draktsettet ble oppfattet som så gildt at det ville få andre klubber til å føle seg underlegne. Du verden.

de ”retired”, som det heter "over there". Det innebærer at f.eks. undertegnede nå endelig har fått tilbake sin originale nr. 15 fra 1967. Den brukes nå bare 1 gang i året – under straffekonkurransen på Bob Dylan Yuletide Festival.  Mer om det en annen gang.

Ulykkeligvis ble det ikke tatt lagbilder i farver i hine hårde, men draktene er lett kjennelige også i sorthvitt, f.eks. på dette lagbildet av Bærums NM-lag i 1970, som jo vant den aller første kongepokalen.

Også laget som tapte finalen i 1970, NTHI, hadde innledet et like utmerket samarbeide med Nordenfjeldske Tekstil høsten 1968.  Da var undertegnede blitt arkitektstudent og basketballoppmann på NTH. Lagets drakter var noen hjelpeløse bomullsplagg i gult og sort. Skulle man hevde seg i toppen i norsk ball måtte det i alle fall dresses opp.

Arkitektstudenten designet, og denne gang i hovedfarven grønt  (også her lite behov for å ha to sett) med gul og sort besetning. Det svært vellykkede prosjektet kan sees på lagbildet fra 1971 – og nå altså i farver, takket være lagets hoff-fotograf Trond Kongsrud. Dette enestående bildet er forøvrig også å finne i den nylig utkomne 100-års jubileumsboken til klubben som nå heter NTNUI. Også dette settet viste seg å holde i årevis.

NTHI, A-lag Herrer, 1970-71: Bak fra venstre Viktor Kvandal, Egil Lundestad, Trond Kongsrud, Per A. Numme, Knut R. Myhre, Sami Shelbaya og Arild Moe. Foran fra venstre Arne S. Nielsen, Sven Gunderson, Jostein Mundal, Tore Vik, Anders Frøstrup, Carl-Eirik Loe (Ivar Ketilsson ikke tilstede). Syv av spillerne hadde landslagserfaring. Foto: Trond Kongsrud (Nr. 4 bak med fingeren på selvutløseren)

Efter at undertegnede returnerte til bruk av orange drakt høsten 71, ble den grønne nr. 15 høytidelig viderelevert til unge Alf fra Bodø, en rødhåret høyreguard, som også overtok hybel 265 på Berg studentby. Hvor den efter dette har tatt veien, er følgelig ukjent for undertegnede. For klubben forblir dette et mysterium, som forble uløst gjennom det meste av forrige århundre. Medmindre Alf kommer opp med noen gode forklaringer, vil det forbli en klassisk gåte.

Det blir således vanskelig for undertegnede å stille i drakt nr. 15 ved jubileet i oktober 2010. Men at jeg stiller, er helt sikkert. Og da blir antrekket ”idrettsgalla”, dvs. smoking med ordener. For min del blir det NTHIs Orden, ridder av denne som jeg var så heldig å bli utnevnt til.

Tore  (# 15)