Featured

Beskyldes for løgn

Etter å ha fått avslag fra både NBBFs administrasjon og Arbeidsutvalget på sin protest, har Tromsø Storm sendt en appell  til Appellutvalget for behandling. Storm tapte en kamp 30. januar etter at dommerne godkjente en scoring i kampens siste sekund, en scoring som Storm i ettertid har påpekt at skulle vært annullert. Men hverken spillereglene eller andre reglementer legger opp til at man administrativt skal kunne endre dommernes skjønnsmessige vurderinger i kampen, og bruk av bilder eller video etter kampslutt kan kun benuttes i disiplinærsaker som f.eks. slagsmål. Like fullt mener Storm at dommerne feilaktig har unnlatt å godkjenne deres videoutstyr, og i appellen benyttes kraftige påstander om at NBBF og dommerne lyver og benytter oppkonstruerte argumenter.

Storm rundt dommerne: Lunde, Brohaug og Løvold i Tromsøhallen. Foto: Ronald Johansen, iTromsø.For første gang siden spillereglene ble endret i 2006, har det nå bokstavelig talt stormet rundt en kamp i BLNO mellom Tromsø og Ulriken. I kampens siste sekund godkjennes en scoring til Ulriken, og Tromsø taper kampen.

Bilder og video viser i ettertid at det kanskje var feilaktig vurdert av dommerne, men spillereglene åpner ikke for omgjøring av den vurderingen tre dommere foretar i kampen. Derfor har NBBFs administrasjon og Arbeidsutvalget i tur og orden avvist protesten på kamputfallet der Storm mener at dommerne burde ha brukt videoopptaket for å vurdere situasjonen i sluttsekundet.

I begynnelsen av denne uken la Tromsøklubben ut det de kaller "Appell på avslag vedrørende administrativt vedtak fra NBBF" på sin hjemmeside. I denne fremkommer det injurierende påstander om både NBBF og dommerne:

I særdeles kraftige ordelag beskyldes begge for å fare med "blank løgn", og Storms administrasjon mener også at argumentene i dommerrapporten er "oppkonstruert av dommerne i etterkant av kampen, for å dekke over manglende kunnskap om regelverket".

Det er sjelden klubbene i nasjonale serier tyr til slike kraftuttrykk etter at de gjentatte ganger har fått forklart hvordan regelverket faktisk fungerer, og påstandene om uredelighet i forbundsapparatet er ikke daglig kost. Om dette vil få noen følger for klubben er uvisst, men representanter for dommernes interesseorganisasjon NBU vurderer nå saken.

Klubbens egen appell om "rettferdighetssans og god sportsånd", og ikke minst kravet om å endre kampresultatet eller få ny kamp, står i et noe underlig lys med tanke på hvilke beskyldninger som fremsettes i dokumentet.

Denne saken går nå til endelig behandling i NBBFs Appellutvalg. Men forholdene rundt godkjennelse og bruk av videoutstyr har vært under behandling i Arbeidsutvalget, og i løpet av kort tid kommer det nye og klargjørende retningslinjer for både arrangørklubber og dommere.

Hovedinnholdet i disse er som beskrevet i spillereglene fra 2006 og 2010; Dommerne må godkjenne utstyret FØR kampen dersom det tilfredsstiller noen minimumskrav, og KAN benytte det i kampen etter anmodning fra en lagleder hvis de er usikre på en avgjørelse.