NBBFs dommerkomite hadde nylig sitt første møte etter Tinget, og på listen over saker som ble behandlet stod to nye punkter i retningslinjene for dommere i nasjonale serier. Som tidligere nevnt omhandler en av endringene et nytt krav om at dommerne ikke kan være coacher i nasjonale serier samtidig, og det andre er et nytt punkt som omhandler varsomhet ved bruk av nettsamfunn og deltakelse i debattforum. De nye retningslinjene blir tatt i bruk for sesongen 2010/11, og vil også bli gjennomgått på høstens dommersamling.
Den nyvalgte dommerkomiteen, i praksis samme komite som i fjor men med Tor Chr. Bakken inn for Per Tøien, har hatt sitt første møte etter NBBFs Ting i Haugesund. På agendaen stod en rekke saker som bl.a. høstens dommersamling, FIBA-saker, økonomi/budsjett, forbundsdommerkurs etc., og altså en revisjon av dommerkomiteens egne "Retningslinjer for dommere i nasjonale serier".
Disse retningslinjene ble utarbeidet i 2000 da en rekke forhold rundt etableringen av den nye ligaen BLNO førte til større fokus på dommerne, både internt i miljøet og i media. Siden da har innholdet blitt endret, utvidet og tilpasset en rekke ganger, i hovedsak for å sørge for at dommerne oppfattes som aktører med profesjonell holdning til utøvelsen av sin gjerning. En rekke "guidelines" er listet opp i dokumentet som også inneholder definisjoner knyttet til habilitet.
Men nå har dommerkomiteen gått et skritt videre og innført ny praksis på hvem som kan være dommere i nasjonale serier. For å unngå uheldig sammenblanding av roller, og ikke minst uønskede konfrontasjoner, er det nå uaktuelt for dommere å samtidig være coach i nasjonale serier.
Uavhengig av klubbtilhørighet kommer dette i tillegg til kravene i habilitetsreglene, og skal forsøke å hindre situasjoner der folk er coach i en sammenheng og dommerkollega i en annen. I nasjonale serier er det nemlig ekstra påkrevd med godt samarbeid, stor tillit og ikke minst respekt for hverandres kompetanse når man går på banen for å avvikle kamper. Det kan det fort bli problemer med når det blir for mange hatter på en gang.
Nordmenns utstrakte bruk av ulike nettsamfunn og debattforum er også et punkt til bekymring for dommerkomiteen, og det er derfor tatt inn et nytt kapittel som setter fokus på dette området. Bevisstgjøring på hvordan man kan oppfattes gjennom utstrakt bruk av personlig informasjon over internett er også viktig for basketballdommere. I samfunnet ellers har flere og flere bedrifter blokkert f.eks. Facebook, og i mange skoler er det ikke lenger tillatt for lærere å ha noen foreldre på sin venneliste.
De nye retningslinjene ligger på vår nedlastingsside under "NBBF Diverse/Instrukser", men vil også bli gjennomgått under høstens dommersamling som vil inkludere dommere med svært forskjellig fartstid i nasjonale serier.
Spørsmål omkring de nye retningslinjene rettes til dommerkomiteen.