NBBF: Dommersamling i Sandvika

Neste helg samles alle dommere som skal dømme i BLNO Menn og Kvinner til NBBFs årlige seminar, og den obligatoriske samlingen er igjen lagt til Sandvika. Det er den slovenske dommerinstruktøren Andrej Jelen, tidligere internasjonal dommer for FIBA, som skal være hovedforeleser på samlingen. Samlingens hovedfokus vil i år være kriterier for ulike fouls med gruppearbeid og videoanalyse.

Dommergruppen skal i løpet av helgen gjennom obligatorisk kondisjonstest og regeltest, i praksis de samme testene som benyttes av det internasjonale basketballforbundet FIBA.

NBBFs sportssjef Brent Hackman skal holde en forelesning om taktiske elementer i ulike kampfaser. Hackman har lang erfaring som coach for klubb og landslag i Norge og har også deltatt på coachutdanning hos FIBA. Hackman deltok også på samlingen i 2018.

På timeplanen ellers står det gruppearbeid og diskusjoner rundt videosituasjoner der den internasjonale dommerinstruktøren Andrej Jelen fra Slovenia står for opplegget. Det blir fokus på kriteriene for ulike foulsituasjoner som block-charge, foul bort fra ballen og "fake" (skuespill).

FIBA Instructor Andrej JelenDet blir også en gjennomgang av erfaringene fra forrige sesong, inkludert en debatt om resultatene av en intern spørreundersøkelse, dommerne kommer også til å besøke Nadderudhallen lørdag for å se landskampen mellom Norge og Irland og ellers blir det litt generell administrativ informasjon bl.a. om kommende sesongs dommeroppsett og utfordringene i dette.

Tilstede på samlingen er også FIBA National Instructor Kjell Løvold som er ansvarlig for all oppfølging av de internasjonale dommerne overfor FIBA. Resultatene av deres tester rapporteres inn til FIBA og er avgjørende for å beholde lisensen som FIBA-dommere.

Faglig ansvarlig for arrangementet er dommerkomiteens leder Jan Korshavn.

 

Andrej Jelen (SLO) har 16 års erfaring som internasjonal dommer og er nå en anerkjent internasjonal dommerinstruktør for FIBA (FRIP level 1) med oppdrag i internasjonale mesterskap. Han er også internasjonal kommissær, teknisk delegert i landslagsturneringer og dommerinstruktør i Slovenia.