FIBA: Ny dommer-DVD

FIBA jobber kontinuerlig med å heve standarden på dommerne i hele verden, og som et ledd i dette arbeidet har det de senere årene kommet en rekke instruksjonsvideoer i serien "Guidelines for Referee Education". Videoene, som består av situasjoner med forklaringer og tolkninger, er velegnet til både selvstudium og diskusjon i grupper. NBBFs dommerkomite forsyner alle dommerne i nasjonale serier med disse videoene, og de benyttes også på årlige dommersamlingen i tillegg til å inngå i kursmateriellet for region- og forbundsdommerkurs.

NBBF har nå mottatt den nyeste instruksjonsvideoen fra FIBA, den femte i rekken. I en fersk DVD med tittelen "FIBA Guidelines for Referee Education - Fair Game for All" har dommere, coacher og spillere nå en mulighet til å sette seg inn i hvilke kriterier man internasjonalt har bestemt seg for når det gjelder å vurdere oppførsel og kontaksituasjoner.

Det rettes spesielt fokus på respektløs oppførsel fra coacher, spillere og lagmedlemmer, ogo det er klar tale fra FIBA at slik oppførsel ikke må tillates, og tekniske fouls er våpenet som skal forhindre at det utarter seg.

Følgende anses  å være en direkte teknisk foul:

  • Gå opp i ansiktet på en dommer i protest på en avgjørelse
  • Agressive hånd- og armbevegelser mot dommerne
  • Agressiv språkbruk mot dommerne
  • Teatralsk oppførsel, spesielt den som rettes mot publikum

Dommerne får i samme video klar beskjed om aldri å berøre coacher og spillere ettersom det i visse situasjoner kan eskalere en allerede opphetet situasjon.

I avdelingen for kontaktsituasjoner er det spesielt lovlig forsvarsposisjon og spill på low-post som kommer i fokus, og spesielt situasjoner med bruk av hender og armer.

Interessant nok er alle situasjonene hentet fra kamper i Euroleague, og det er TV Ljubljana som har stått for produksjonen.

Dommere kan nå laste ned DVD'en fra vår FTP-server (ligger i mappen "FIBA Teaching Materials" og undermappen "FIBA-Fair-Game-For-All", husk å kopiere mappen VIDEO_TS). Andre kan henvende seg til NBBFs administrasjon (sentralt eller regionalt).