Featured

Oppsummering fra Sardinia

Etter to lange EM-turneringer er FIBA-dommer Torkild Rødsand tilbake i Bergen med kofferten full av opplevelser og svett dommertøy. Men han er også svært fornøyd etter å ha blitt nominert til to sluttspillkamper i sin første EM-turnering som nøytral dommer. I mesterskapet for kvinner U16 på Sardinia ble det både kvartfinale og semifinale på Rødsand, og i dagens artikkel bringer vi noen av hans inntrykk fra innspurten av mesterskapet som ble vunnet av Spania med 67-43 mot Belgia i finalen. Belgia var forøvrig en overraskelse for de fleste, men har visst mye godt på gang på kvinnesiden i flere alderstrinn og blir til å regne med kommende sesonger.

Torkild RødsandTyrkia hadde tre av sine startende spillere ute med skade, men klarte likevel å komme seg til semifinalen mot Spania. Den spanske maskinen hadde ikke store problemer og sendte tyrkerne til bronsefiinalen der de møtte Italia. Tyrkias dyktige center kom også med på All-Star laget.

Belgia kom seg overraskende helt til finalen, men har satset mye på kvinnebasket og vant også U18 klassen i en av de andre turneringene denne sommeren. Deres pointguard imponerte stort og ble da også turneringens MVP.

Vår mann i turneringen, Torkild Rødsand, var altså nominert som nøytral dommer av FIBA Europe, og må tydeligvis ha gjort sakene sine godt i de innledende kampene. For ikke bare ble det en kvartfinale på Rødsand, etter kampen mellom Italia og Russland ble han likegodt nominert til semifinalen mellom Spania og Tyrkia også.

Kvartfinalen mellom Italia og Russland gikk i hovedhallen Rockefeller fredag 19. august, og dommere i kampen var Marius Ciulin (Romania), Torkild Rødsand og Gordon Barbara (Malta). Rødsand forteller til basketballdommer.com:

"Siste kamp i hallen den dagen og Italia hadde mange tilhengere som vanlig på side kamper. De var egentlig aldri reelt truet og vant kampen greit. Dette var min 4. kamp i turneringen med Marius og vi gjorde en god jobb. Marius dømmer i Euroleague og ULEB og jeg har lært en del nytt av han, spesielt med tanke på kroppspråk på banen og ved å selge avgjørelser. Samtidig så er det flott å se at erfarne dommere setter samarbeidet mellom dommere høyt og at vi er likeverdige på banen".

Dagen etter ble det altså semifinale som han forøvrig dømte sammen med sin svenske kollega Fedja Serhatlic og crew chief Stephen Ellis (Storbritannia).Rockefeller Arena, Sardinia. Foto: Torkild Rødsand.

"Denne kampen ble som en liten belønning for meg, og jeg koste meg gjennom hele kampen. Det førte igjen til at jeg var mer avslappet og var min beste kamp i turneringen. Tyrkia presset Spania litt, men ikke er enn at maskineriet til Spania økte forspranget i 3. periode", forteller han videre.

Søndagens bronsefinale ble dømt av Marko Juras (Serbia), Suzana Gomez (Spania) og Janus Calik (Polen). Italia vant denne kampen enkelt med sifrene 82-48 foran et entusiastisk og høylydt hjemmepublikum.

Finalen søndag kveld ble dømt av Carmelo Paternico (Italia), Marius Ciulin (Romania) og Carol Delaune (Frankrike). Dette ble den første kampen der Spania fikk skikkelig motstand, Belgia holdt godt følge helt til inn i 3. periode. Men i midten av perioden ble det et forsprang på 10 poeng som spanjolene klarte å holde helt ut og øke til seier 43-67.

Resultater og mer informasjon om All-Star lag og MVP: FIBA Europe