FIBA: Tre til Gran Canaria

Det er kanskje ikke verdens klareste vårtegn, men når FIBA Europe inviterer til dommersamling på Gran Canaria er det ingen tvil om at vinteren er på hell. Hvert år arrangeres det nemlig to 3-dagers samlinger for FIBAs dommerinstruktører og noen utvalgte unge dommere som antas å ha et visst potensiale for videre utvikling. Ledet av Referee Coordinator Miguel Betancor, forøvrig bosatt på den spanske øya, skal deltakerne gjennom både teoretiske og praktiske leksjoner med stort fokus på 3-dommermekanikken. I år går den første samlingen i slutten av mai og den andre i begynnelsen av juni. I tillegg til dommerinstruktør tor Chr. Bakken, deltar Jan Henrik Lunde for tredje gang. I år har FIBA også invitert deltakerne fra dommerkurset som var ferdig våren 2010, og det betyr at også Torkild Rødsand nå er med i gruppen av "potential referees".

Foreleser: Miguel BetancorDet har blitt tradisjon for FIBA Europe å invitere til dommersamlinger på den spanske øya Gran Canaria. Nasjonale dommerinstruktører fra hele Europa deltar for å blir oppdatert på det siste innen mekanikk og hvordan FIBA ønsker at dommerutviklingen skal gjøres, og tilstede på disse tredagers kursene er det også et utvalg unge dommere.

FIBA velger ut unge dommere som de mener har potensiale ("potential referees") til å nå et høyere nivå, og innkaller dem i en 2-3 års periode til disse sommersamlingene. På samlingene er det fokus på dommermekanikk og plassering, og man benytter også FIBAs avanserte videoutstyr og egenutviklede programvare. I tillegg til FIBAs egne instruktører har samlingene også hatt besøk av instruktører fra NBA, både Ronnie Nunn og Tommy Nunez har deltatt og bidratt med sin erfaring.

Invitert: Torkild RødsandNylig omtalte FIBA Europe sitt planleggingsmøte der Betancor sammen med utvalgte dommercoacher oppsummerte arbeidet med dommerutvikling i Europa. Ledet av Richard Stokes og Alan Richardson la gruppen konkrete planer for sommerens kurs på Gran Canaria. Ettersom de aktuelle dommerne også blir nominert til ulike EM-turneringer hver sommer, la ikke la ikke Stokes skjul på hvor viktig arbeidet med utvikling under turneringene er:

"These tournaments give us a great opportunity to get to know the referees, know their personality and of course their potential to improve to another level. In recent years we have seen a large number of former Potential Group referees go on to tournaments at the highest level around the world. Therefore we strongly believe in this project and the work of our coaches, as well as the commitment of the referees."

NBBFs dommerinstruktør Tor Chr. Bakken deltar som vanlig på samlingen og får med seg alt videomateriale hjem til Norge for bruk i det nasjonale utviklingsarbeidet. FIBA-dommer Jan Henrik Lunde er invitert til samlingen for tredje gang, og som et resultat av FIBAs nye utdanningsopplegg er deltakerne fra dommerkurset i Mannheim i 2010 invitert. Det betyr at FIBA-dommer Torkild Rødsand også kan finne fram solkrem og badebukse i tillegg til fløyte og dommertøy.

I månedskiftet mai/juni reiser de tre til Gran Canaria for faglig påfyll. Vi gratulerer med invitasjonen og håper kurset blir givende!