Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

FIBA: Stokes i Danmark

Nylig var FIBA Europe igjen representert ved en workshop for håndballdommere i Danmark. Hovedtema for samlingen var kampkontroll og fokus på de mange felles egenskapene som dommere i lagidretter innehar. Opplegget er en del av samarbeidet mellom medlemmene i ETS (European Team Sports) består av EHF, FIRA, UEAF, IIHF, CEV og FIBA Europa. Forrige gang Richard Stokes var i Danmark dømte han en oppvisningskamp der Magic Johnson deltok.

Richard StokesDet er andre gang på kort tid at representanter for FIBA Europe Referee Department deltar på et arrangement med dommere innenfor det europeiske håndballforbundet EHF. For den tidligere FIBA-dommeren Richard Stokes, nå ansatt i FIBA Europe, var det et trivelig gjensyn med Danmark der han har vært kun en gang tidligere og da som dommer.

Tidligere var Referee Coordinator Miguel Betancor på en tilsvarende workshop med håndballdommere i EHFs hovedkontor i Wien. Gjennom sitt medlemsskap i ETS samarbeider FIBA Europe nå tett med dommerutviklere i andre idretter, og deres videoopplegg har vakt oppsikt i flere forbund.

En umiddelbar forskjell på basketball og håndball er det faktum at basketballdommere settes opp med stadig nye meddommere fra hele verden, mens i håndball er det faste partnere over lang tid. Men når hovedtema var "Game Management" spiller det liten rolle hvilken sport det handler om, utfordringene dommerne står overfor er veldig like.

Stokes kommenterer likhetene mellom basketball og håndball slik: "Whether it is communication, anticipation of what is happening in the game or preparation for the game itself, it doesn't matter if you're a handball or basketball referee, these skills and a lot of the necessary attributes are transferable across both sports."

Han uttrykte også at han var på plass i Danmark for å lære av EHFs arbeid, og kommenterte spesielt håndballdommernes økende bruk av mikrofoner som svært interessant. FIBA Europe ser også nærmere på ulike kommunikasjonsmetoder og utstyr som kan bidra til bedre dømming, og mikrofoner kan ikke utelukkes i fremtiden.

NBBFs dommerkomite har flere ganger forsøkt å invitere den populære foreleseren til sin årlige høstsamling, men foreløpig har det ikke klaffet med kalenderen til Stokes som vil bli kontaktet igjen nå med tanke på dommersamlingen høsten 2011.

Kilde: FIBA Europe og EHF