FIBA: Og da var de fire...

Sent torsdag kveld ble de to siste kvartfinalene i VM spilt, og dermed var det kun fire lag igjen i mesterskapet. Borte er flere favoritter, noe overraskende regjerende verdensmestere Spania, og kun to verdensdeler er med videre til lørdagens semifinaler. Det er fire kamper igen, og totalt 12 dommeroppdrag. Vi våger oss derfor frampå med en bedømning av dommerinnsatsen så langt, og ikke minst en aldri så liten spekulasjon rundt hvem som stiller med nypussede dommersko i søndagens VM-finale kl. 20.30 (norsk tid) i Istanbul. Forslag kan legges inn på debattforumet innen starten av semifinalene.

Takket være en tilgjengelig betalingskanal har muligheten for å få med seg de fleste godbitene fra VM i Tyrkia vært bra denne høsten. Mange av kampene i de innledende gruppene ble sendt, og samtlige 8-delsfinaler og kvartfinaler har vært tilgjengelig med norske kommentatorer i direktesending.

Rutinerte Arnstein Friling og ikke ukjente Baard Stoller har loset TV-titterne gjennom de mange kampene med sine karakteristiske kommentarer godt krydret av unorske faguttrykk. Men de får i aller høyeste grad "bestått" for sin innsats foran mikrofonene til den ikke navngitte kanalen.

Som dommer ser man jo alltid slike kamper med litt andre øyne enn både tilskuere og norske kommentatorer, men helhetsinntrykket av dommerinnsatsen i Tyrkia er likevel at dommerne som gruppe nå er mer enhetlige enn noen gang tidligere. Det er åpenbart at FIBAs arbeide med dommerutvikling har båret frukter, kanskje spesielt i Europa der også hovedtyngden av de beste ligaene er plassert.

FIBAs ønske om "lite blåsing og mye kampflyt" som vi omtalte i en tidligere artikkel, har til de grader blitt fulgt opp, etter min smak kanskje i litt for stor grad. Men stygge screener har stort sett blitt tatt, hand-checking har vært et fokusområde og ikke minst ser det ut til at kommunikasjonen nede på parketten har gått veldig smidig for seg. Svært få tekniske foul og andre opphetede situasjoner har det vært, og dommerne har vist stor spilleforståelse.

Noen småting er det også på den negative siden. Det er for eksempel vanskelig å skjønne hvorfor ingen dommere reagerer når spillerne tar ballen etter scoring, enten for å kaste den litt vekk eller for å legge den ned på gulvet og i alle fall skape en fordel ved å få bedre tid tilbake i forsvar. Dette kunne man se i nesten samtlige kamper uten at det ble påtalt av dommerne, i seg selv en grunn til å etterlyse når denne regelendringen dukket opp i spillereglene.

Bedre blir det heller ikke når man i en VM-kvartfinale ser spillere med ymse bånd rundt håndleddene, et problem som omfattes av en regel som faktisk strammes inn på flere punkter i de nye 2010-reglene.

Carl JungebrandLørdag går semifinalene mellom Serbia - Tyrkia, og senere USA - Litauen. Mitt tips på søndagens finalemotstandere blir faktisk Tyrkia og Litauen. Begge lag har vist det lille ekstra i jevne kamper, og selv om serberne kan skyte fra parkeringsplassen og amerikanerne hører hjemme i en eller annen NBA-klubb, så blir lagspillet og noen av enkeltspillerne til de to andre lagene det som kanskje kan føre til en skikkelig knallkamp for både hjemmepublikum i Tyrkia og basketnasjonen Litauen.

Med Litauen i finalen blir det dessverre ikke noen finale på veteranen Romualdas Brazauskas som ventelig er i sitt siste VM. Kommer USA til finalen skal det mye til om ikke han blir førstedommer. Vi vet allerede at han nå blir pensjonert fra Euroleague der vi sist så ham i Final Four i Paris.

Øvrige aktuelle i finalen er selvfølgelig Carl Jungebrand fra Finland, serbiske Ilija Belosevic dersom Serbia forsvinner, den amerikanske NBA-dommeren William "Bill" Kennedy dersom USA blir slått ut og hvorfor ikke den stødige italieneren Luigi Lamonica? Noen stødige spanjoler er også på listen, men her kan både kompetanse og politikk spille inn før dommerne velges.

Noen som våger seg på andre forslag før semifinalene begynner? Vi kjører en forslagsrunde på forumet.

 

Mer info: Veien fra 8-delsfinalene