Featured

FIBA: Rødsand non-stop

Vår yngste FIBA-dommer, Torkild Rødsand fra Bergen, har hatt en av de mest hektiske sesongene som dommer siden han begynte med fløyteblåsing for alvor. Etter sesongslutt her hjemme med nominasjon til Årets Dommer, stipend fra Bergen Kommune, NM for U20 og internasjonalt dommerkurs, dømming i U17-menn i Mannheim og landskamper i Oslo, bar det rett til sommerens EM-sluttspill i Estland for U18-menn og en to sluttspillkamper. Med dømmingen av EM-kvalifiseringskampen for senior kvinner i Holland på tirsdag, har den nye sesongen avløst den forrige nesten uten opphold. Selv om utfordringene har stått i kø for den unge FIBA-dommeren denne sommeren, ser han likevel fram til en sesong med nye muligheter på den internasjonale basketarenaen.

På den tiden av året da de fleste andre basketballdommere har lagt bort dommertøyet og fokusert på ferie, fritidsaktiviteter og reiser i inn- eller utland, har FIBA-dommer Torkild Rødsand fra Bergen hatt det svært aktivt. Etter sesongslutt i BLNO bar det avgårde til den internasjonale U17-turneringen i Mannheim der han også gjennomgikk siste fase av FIBAs dommerkurs.

Med FIBA-graden i bagasjen bar det hjemom til en liten pustepause og et par landskamper med Norges landslag før han sammen med kollega Jan Henrik Lunde nylig dro til Estland for å dømme i EM-sluttspillets gruppe B for menn U18. I denne turneringen var det stort sett kamper hver eneste dag, og FIBAs instruktører jobbet med dommerne hele tiden for å drive verdifull dommerutvikling med det samme så mange er samlet under et mesterskap. På dommerbloggen kan man lese litt om deres inntrykk av turneringen, lagene, dømmingen og egen innsats.

Fra venstre: Bo Bundgaard (DEN), Torkild Rødsand og David Chambon (FRA)FIBA Europe ønsket nok å teste Rødsand litt ekstra som "nyudannet", og dermed fikk han både semifinalen mellom Slovenia og Ukraina og bronsefinalen mellom Nederland og Slovenia som sistnevnte vant med en 3-poenger "at the buzzer". Tilbakemeldingen fra FIBAs instruktører var meget gode, og alle dommerne reiser hjem fra turneringen med ting de skal jobbe spesifikt med i tiden som kommer.

Umiddelbart etter turneringen i Estland bar det avgårde til Holland der EM-kvalifiseringen mellom hjemmelaget og gjestende Litauen gikk tidlig denne uken. Der dømte han sammen med franske David Chambon, en av de tre dommerne i Euroleaguefinalen i Paris. og danske Bo Bundgaard.

Kampen gikk i forkant av herrelandskampen mellom Holland og Østerrike, og det førte nok også til ekstra med folk på tribunen. God stemning og to jevne kamper skapte høy stemning i hallen.

Hjemme i Bergen torsdag bar det direkte fra Flesland til Slåtthaughallen der Ulrikens damer møtte det amerikanske collegelaget Richmond Spiders. Sammen med de to lokale kollegaene Josefin Winther og Daniel Mekki ble det nok en kamp på Rødsand denne uken. Se også kampreferat.

Sesongen 2010/11 har ankommet. Hvertfall til Bergen.