Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

FIBA: Spilleregler 2010

Det internasjonale basketballforbundet FIBA har lagt ut ny versjon av de offisielle spillereglene, mekanikk for både to og tre dommere og den nye oppmerkingen som er under innføring. For kamper i internasjonal sammenheng innføres endringene først etter VM, og dato er satt til 1. oktober. I Norge innføres nye spilleregler vanligvis fra sesongstart, i praksis settes datoen til 1. august, men de viktigste endringene kreves ikke gjennomført her før senest 2012. NBBFs styre har likevel valgt å innføre flytting av 3-poengslinjen allerede kommende sesong. Informasjon om ytterligere ny oppmerking og endring av 24-sekundersregelen, som i Norge vil gjelde først fra høsten 2012, er allerede sendt til alle klubber og halleiere. Spillereglene vil ventelig foreligge i norsk drakt i løpet av sommeren.

FIBA offentliggjorde før helgen 2010-versjonene av alle de regelrelaterte dokumentene som styrer basketballsporten i store deler av verden, inkludert Norge.

Teksten kan ikke ansees som endelig ettersom de samtidig varsler om at det kan inntreffe redaksjonelle endringer fram til 30. juni, men i det store og hele er det neste sesongs spilleregler og tolkninger som nå er klare.

I turneringer og kamper arrangert av FIBA vil ikke de nye reglene bli innført internasjonale før 1. oktober, i praksis rett etter sommerens VM-turneringer, men i Norge innføres de av praktiske årsaker fra sesongstart.

Den nye oppmerkingen og endring av 24-sekundersregelen (inkludert ombygging av klokkeanlegget), vil bli innført fra sesongstart 2012/2013. Ny oppmerking av 3-poengslinjen innføres allerede kommende sesong (2010/11).

Vanligvis settes datoen for innføring av nye regler til 1. august av NBBFs dommerkomite, som forøvrig er ansvarlig for oversettelse av disse dokumentene. Det videre arbeidet, og endelig dato for innføring av de nye spillereglene, vil bli diskutert på komiteens første møte i slutten av mai.

Informasjon om endringer av banens oppmerking og innholdet i den nye 24-sekundersregelen er sendt til alle klubber og halleiere.

Følgende dokumenter ligger nå på FIBAs nedlastingsside for spilleregler:

  • Offisielle Spilleregler for Basketball 2010
  • Tolkninger 2010
  • Mekanikk 2010 - 2PO (to dommere)
  • Mekanikk 2010 - 3PO (tre dommere)
  • Utstyrsspesifikasjoner 2010 (Basketball Equipment)
  • Ny oppmerking 2010 (FIBA Court, markings)

Alle disse, unntatt utstyrsspesifikasjonene og baneoppmerkingen, vil bli oversatt og gitt ut på norsk av NBBF. Spørsmål om de nye spillereglene, tolkninger eller ny oppmerking rettes til dommerkomiteen.

Se også tidligere publisert informasjon på basket.no.