Featured

FIBA: Juliens siste finale

Forrige helg gikk sluttspillet i kvinnenes EuroLeague i den spanske byen Valencia, og for den ene finaledommeren er det nå et definitivt farvel med internasjonal toppbasket. Europas mest rutinerte kvinnelige dommer, franske Chantal Julien, avslutter nemlig sin lange karriere etter en lang rekke store mesterskap som inluderer flere olympiske mesterskap og en stort antall europacupkamper for FIBA.

Chantal JulienDen franske FIBA-dommeren Chantal Julien kan se tilbake på en karriere med dømming av basketballkamper på nær sagt alle nivåer. Ikke bare har hun som eneste kvinne dømt i EuropCup for menn, men det har også blitt flere olympiske mesterskap.

Sitt første OL hadde hun i 2004, da var hun i Athen. Men det er nok sluttspillet i Beijing som er hennes høydepunkt. For etter å ha dømt semifinalen der trodde hun at mesterskapet var over, men FIBA ga henne finalen i tilegg, og dermed en skikkelig anerkjennelse på at hun er en av verdens beste dommerne.

Nå er reisen over, 47-årige Julien legger fløyten på hyllen, men fikk altså anledning til å avslutte med en skikkelig toppnominasjon da hun forrige helg dømte finalen i EuroLeague Women mellom Ros Casares Valencia og Spartak Moscow Region.

Spartak vant finalen med sifrene 87-80, den 4. strake tittelel for det russiske laget, og det ble samtidig publilkumsrekord i Euroleague Final Four med 7800 tilskuere i en kamp. Julienes meddommere var Petr Sudek fra Slovakia og Moritz Reiter fra Tyskland.

Flere av de norske FIBA-dommerne har dømt kamper sammen med Julien; Siv Therese Underland har hatt flere kamper bl.a. i en internasjonal turnering i Afrika og i europacupsammenheng, Stein Moe har vært kommissær med henne som dommer, og Jan Henrik Lunde dømte med henne så sent som i jaunar 2010.

Vi får vel ganske enkelt si: Vel blåst, Chantal Julien!

Kilde: FIBA Europe