NBBF: Klart for forbundsdommerkurs

NBBF har ikke avholdt forbundsdommerkurs siden høsten 2015, men i kveld starter FDK 2017 som fortsatt vil gå over to intensive helger denne høsten. Kurset holdes i Oslo og den andre kurshelgen er 10.-12 november. NBBFs dommerinstruktører er klare for kursstart og har en spennende agenda å tilby deltakerne etter at innholdet nå er modernisert.

NBBFs regioner har meldt på 13 deltakere til forbundsdommerkurset, og i kveld kl. 18:00 starter den første helgen av kurset som holdes over to helger. Den andre helgen er 10. - 12. november, kurssted begge helger er Scandic Vulkan i Oslo.

Arkivbilde: PK Larsen instruerer i dommerteknikk under FDK2011. Foto: Jan Korshavn.De fleste av deltakerne kommer fra NBBFs Talentprogram for regionsdommere, og etter kurset må aspirantene gjennnom 2-3 autorisasjonskamper med observatør før de eventuelt får godkjent status som forbundsdommer og kan dømme i nasjonale serier.

På timeplanen står bl.a Offisielle Spilleregler for Basketball 2017, FIBAs gjeldende tolkninger og regelfilosofi, videodiskusjon, forelesninger om bla. dommerpsykologi, kampkontroll, fordel/ulempe-prinsippet, forberedelser til kamp, samt dommerteknikk i hall med fokus på "3-person-officiating" (3PO). Aspirantene skal også ta flere teoritester, en obligatorisk kondisjonstest og helt avslutningsvis en teorieksamen.

Deltakerne kommer også til å få være med på dommernes "pre-game"-samtale foran BLNO-kampen Centrum-Gimle 14. oktober. De skal dessuten observere Centrum-Tromsø 11. november, og det vil bli gitt oppgaver som blir gjennomgått i fellesskap dagen etter.

I denne sammenhengen skal NBBFs dommerkomite også demonstrere evaluering fra  video i netttjenesten Hudl for aspirantene.

Instruktørene på kurset har lang fartstid som dommere og instruktører;  Hovedansvarlige for kurset blir dommerkomiteens leder Jan Korshavn og forbundsdommer Kjell Løvold som begge var med som instruktører på kurset i 2009, 2011 og 2015. Tre av NBBFs aktive internasjonale dommere, Torkild Rødsand, Per-Kristian Larsen og Viola Györgyi, bidrar med utvalgte leksjoner, inkludert en praktisk gjennomgang av 3PO i Vulkanhallen.

Med deres erfaring fra dømming i Euroleague og FIBA bringer det en ekstra dimensjon til kurset.

I tillegg kommer den svenske dommerinstruktøren Lars Klaar til å forestå et par leksjoner med fokus på "game management", kommunikasjon og konflikthåndtering. Klaar har bakgrunn som internasjonale dommer og instruktør både for FIBA og Euroleague og har deltatt i NBBFs arbeid med dommerutvikling i flere år.

Deltakere på kurset er:

Bereket Leta (Oslo), Nasser Dagnew (Oslo), Mohammed Jamal Gaeb (Oslo), Jørgen Monge-Nilsen (Oslo), Alexander Svendberg (Oslo), Gabriel Svendberg (Oslo), Alicja Wilk (Oslo), Adam Sypula (Skien), Adam Antoniazzi (Bergen), Semjon Buldakov (Trondheim), Erling Gjeset (Trondheim), Josefine Caroline Stokke Haugom (Trondheim) og Jone Eggen Westrum (Trondheim).

FDK 2017 blir samtidig det andre "papirløse" forbundsdommerkurset ettersom all informasjon distribueres elektronisk til deltakerne via Facebook; forelesninger og presentasjoner deles som pdf-filer og videoer blir gjort tiilgjengelige via internett.

NBBF oppnår på denne måten både en besparelse og en forenkling i distribusjonen av kursmaterialet.