FIBA: Regelendringer 2018

FIBA har offentliggjort endringer av de offisielle spillereglene. Det er flere vesentlig endringer, mest spennende blir kanskje endringen av 24-sekundersregelen og flytting av innkast som er del av foulbestrafning. Endringene gjøres som vanlig gjeldende i Norge fra 1. august.

NBBFs dommerkomite jobber nå med oversettelse av FIBAs regler og har nå lagt ut en oversikt over endringene på nedlastingssiden.

Følgende endringer i Offisielle Spilleregler for Basketball er vedtatt innført høsten 2018:

 • § 4.4 Annet utstyr: Ny klargjøring på at alt tilleggsutstyr må være ensfarget og i samme farge for alle spillerne på samme lag.

 • § 17 Innkast: Når kampklokken viser 2:00 eller mindre i fjerde periode eller i hver forlengningsperiode, tillates ikke forsvarsspilleren å ha noen del av kroppen over sidelinjen for å fortstyrre et innkast. Dommeren skal benytte et eget dommertegn som preventiv advarsel når innkastet administrereres, og en overtredelse vil deretter føre til teknisk foul.

 • § 24 Dribling: Dribling omdefineres nå slik at å kaste ballen via platen til seg selv ikke lenger regnes som ulovlig dribling.

 • § 29 24-sekunder: For å korte ned på tiden det angripende laget har på å skyte endres regelen. Hver gang spillet stanses pga en foul, eller overtredelse av laget med kontroll over ballen, skal motstanderlaget få ballen til innkast med enten 24 sekunder (innkast i forsvarsfeltet) eller 14 sekunder (innkast i angrepssfeltet). I tillegg får lagene mulighet til å velge om de vil ha innkast i forsvarsfeltet (med 24 sekunder eller gjenstående tid) eller angrepsfeltet ved innkastlinjen (med 14 sekunder eller gjenstående dersom 13 eller mindre) etter at de har tatt time-out i de to siste minuttene av 4. periode eller hver forlengningsperiode.

 • § 35 Dobbelfoul: Det innføres en utvidet definisjon på når to omtrent samtidige fouls skal idømmes som dobbelfoul. Begge må være foul på spiller, involvere fysisk kontakt, to motstandere og foulene må ha samme bestrafning.

 • § 36 Teknisk foul: Ved teknisk foul skal det skytes 1 straffekast etterfulgt av innkast til laget som hadde kontroll over ballen da den tekniske foulen ble blåst.

 • § 39 Slagsmål: Ethvert lagbenkpersonell som forlater lagbenkområdet og aktivt involverer seg i slagsmål skal diskvalifiseres (D-foul).

 • § 46 Instant Replay Review: Tre nye situasjoner dommerne kan benytte video på.

 • § 50 Skuddklokkeoperatør: Når ballen setter seg fast mellom ring og plate, og det ikke skal skytes straffekast for en foul, er det en hoppballsituasjon med innkast etter pilens retning. Ettersom ballen har berørt ringen skal skuddklokken settes til 14 eller nye 24 sekunder.

 • § 38 Kampskjema: Når en assisterende lagleder, innbytter, utvist spiller eller delegasjonsmedlem blir bortvist for å å forlatt lagbenkområdet under et slagsmål skal foulen noteres på lagleder som en teknisk foul. Bestrafning er 2 straffekast.

 • D Klassifisering av lag: Kapittel D.3 får detaljerte eksempler på hva som skjer hvis et lag eventuelt ikke stiller til kamp i et gruppespill. Gjelder spesielt det nye formatet for FIBAs VM-kvalifisering.

 • Utstyr: For FIBAs turneringer blir det nå krav om skuddklokker som viser gjenstående tid i flere retninger slik at alle i hallen kan se dem. Dette gjøres ved å ha 2 to-sidige skjermer i hver ende av banen.

For komplett oversikt over endringene viser vi til FIBAs oversikt datert 16. juni.

Endelig og korrekt ordlyd kommer i "Offisielle Spilleregler for Basketball 2018" som er ventet ferdig i løpet juli/august.

Det kommer også nye tolkninger til spillereglene, både engelsk og norsk versjon med praktiske eksempler vil bli lagt ut for nedlasting så snart de er offisielle fra FIBA.

Spørsmål om de nye spillereglene rettes til NBBFs dommerkomite.

Logg inn/ut

Husk at du må være pålogget for å ha full tilgang til alle sider og tjenester. Velkommen igjen.

Dagens Pål

" 3. og avgjørende semifinale: Høy temperatur, tøffe tak, vanskelige situasjoner – men både spillere og coacher får lov å reagere, prate og mene uten at det blir et T-party. Funker fint det også viser det seg. Kult. "
Pål Berg

Følg oss på Facebook

Copyright © 2011. All Rights Reserved.         About    Feedback          Icons by IconShock 

Innholdsansvarlig: NBU
Faglig ansvarlig: NBBF/DK

Redaktør: Jan Korshavn

 

Kopirett © 2019 basketballdommer.com

Webdesign & drift: JKWEB
Feil og kommentarer: Webmaster